"Det var ett mordförsök"

NYHETER

Felicia, 4, lämnades att dö - föräldrarna besvikna på domen

Foto: DET HADE INTE BEHÖVT HÄNDA "Domstolen anser att det inte finns bevis för att det var mordförsök. Men titta på bilderna. Hon är en svårt skadad 4-åring som höll på att dö. Vi vill berätta vad som verkligen hänt, så att det inte händer igen", säger Marie, 29, och Henrik, 31.

GÄVLE

Felicia, 4, är en glad tjej.

Men nu vågar hon inte visa leendet längre.

Våldtäktsmannen slog sönder hennes tänder och ansikte.

På köksbordet lägger Marie, 29, och Henrik, 31, upp bilderna som tagits på dottern Felicia två timmar efter att hon misshandlats.

Tiden efter den 18 juni beskriver de som ett helvete.

Felicia, 4, lockades då in i skogen av en 17-årig grannpojke, där han förgrep sig på henne, slog henne medvetslös och lämnade henne att dö. Tio dagar senare greps han och erkände.

I går dömdes han i Gävle tingsrätt för grov misshandel och försök till våldtäkt. Straffet blev rättpsykiatrisk vård, med särskild utskrivningstillstånd.

Föräldrarna tycker att det är bra att 17-åringen får vård. Men de ville att han ska dömas för mordförsök.

Lockades in i skogen

-Det som hänt var fruktansvärt svårt. Men om det var så att han sökt vård tidigare och inte fått det är det ännu värre, säger Henrik.

- Vi tycker att man borde ha bättre koll på dem som begår grova sexuella brott i så ung ålder. De bör få riktiga undersökningar. Då hade det här kanske inte hänt.

Föräldrarna berättar att Felicia var på väg hem från en kusin, som bor ett femtiotal meter bort. Men det dröjde.

-Plötsligt såg jag henne. Först trodde jag att hon hade lera i ansiktet. Sedan såg jag att det var blod. Hennes tänder var utslagna, hon hade stort jack i huvudet och blodet forsade från huvudet och ner på hennes rosa linne, säger Marie.

Blev rasande

17-åringen hade lockat ut Felicia i skogen för att våldta henne.

-När hon inte gjorde som han ville, blev han rasande. Han tog stryptag på henne, sedan dunkade han hennes huvud mot en sten, säger Henrik.

-Jag ville att hon skulle sluta skrika, sa 17-åringen i rätten. När Felicia förlorade medvetande, trodde han att hon var död. Sedan slog han hennes huvud en gång till mot stenen.

- Då gömde han henne i ett buskage och cyklade därifrån.

Felicia vaknade till och lyckades gå själv de två hundra metrarna hem genom skogen.

Modig liten tjej

-Vi har fått psykologhjälp och är ärliga mot henne. Hon har ärr i ansiktet som kommer att finnas kvar. Resten vet jag inte hur det blir, säger Marie.

Familjen håller sakta på att återhämta sig. Marie är fortfarande sjukskriven.

- Vi vet inte om vi ska överklaga domen. Just nu känns det för jävligt.

Det enda jag vet är att vi har en underbar, modig liten tjej. Och vi är tacksamma för det enorma stödet vi fått från alla.

Överfallet på 4-åriga Felicia en ingivelse

17-åringens tidigare domar

Foto: 17-åringen.

Mira Micic