”Vi orkar inte ta itu med våra problem”

NYHETER

Magnus, 19, undrar varför vi oroar oss mer för miljön än krig och fattigdom

Medan miljontals människor lever i fattigdom och svält oroar vi oss för miljön, medan människor i Afrika dör av aids oroar vi oss för om en spindel i Amazonas djungler ska dö ut, medan giriga diktatorer styr sina länder med järnhand oroar vi oss över att påverka vädret, är detta vettiga prioriteringar?

Hur kan miljön vara så viktig att vi är beredda att släppa så viktiga saker för att fåfängt försöka sudda ut bevisen för vår närvaro på jorden?

Kanske är det för att vi inte orkar ta itu med våra verkliga problem som vi börjar fokusera på miljön. Likt alkoholister dras mot flaskan verkar fokus läggas på små enkla problem med små enkla lösningar istället för på den katastrofala verklighet som vi lever mitt i.

Så länge människan lever på jorden kommer hon påverka den, om denna påverkan är positiv eller negativ kan vi bara själva avgöra, för det människan själv som skapat dessa begrepp för att kunna se världen i svart och vitt! Vi måste på nytt lära oss se nyanserna, rannsaka oss själva och samhället och fråga oss, varför vårdar vi hellre vår trädgård än våra sjuka bröder och systrar?

I framtiden är jag säker på att vi kommer ha enkla lösningar för att ta itu med växthuseffekten och alla andra miljökatastrofala modeflugor som vi kan tänkas stöta på men idag har vi helt enkelt inte teknologin som krävs för att kunna hålla produktionen på topp utan att påverka miljön. Är det då rimligt att vi spenderar miljarder på miljövänliga produktionsmetoder istället för att skriva av tredje världens skulder? Är det rimligt att vi lägger några extra kronor på kravmärkt mjölk för att kunna inbilla oss att korna behandlas väl istället för att skänka våra småslantar för att hjälpa samhällets utslagna?

Den dagen människor världen över kan leva värdiga liv, den dagen vi alla kan leva vårt liv som vi önskar oavsett hudfärg eller hemort, den dagen ingen behöver frukta krig eller terror, den dagen kan vi alla kämpa för att renovera vårt hem, rena våra hav och få öknen att blomstra!

Om vi alla hjälps åt kan den dagen bli imorgon, men jag fruktar att ingen av oss eller ens våra barnbarns barn kommer vara vid liv när den dagen kommer.

Vad tycker du?

Läs mer

Magnus Malmberg , Lunarnamn: Funktionshinder