Bodström: "Jag har inte ändrat ståndpunkt"

NYHETER

Justitieminister Thomas Bodström säger till Sydsvenska Dagbladet att han är öppen för att diskutera en ändring lagen som gör fildelning kriminellt, och istället införa en avgift på bredbandsanvändning.

Men till svt.se säger Bodström att en sådan avgift skulle bli orättvis, och att han inte ändrat åsikt om upphovsrättslagen.

Foto: casper Hedberg
MOTSTRIDIGA BESKED Justitieminister Thomas Bodström sa i morse att han kan tänka sig att skrota fildelningslagen. Senare uttryckte han att han fortfarande står bakom lagen: "Jag anser fortfarande att den är den bästa lösningen".

När lagen som gör nedladdning av upphovsrättsskyddat material olaglig trädde i kraft förra året stod alla riksdagspartier utom centern och miljöpartiet bakom. Enligt en rundringning som Sydsvenskan gjort vill flera av partierna, bland andra vänstern och miljöpartiet, nu ändra lagen igen. Vänstern har kommit med förslaget att istället avgiftsbelägga antingen bredbandsbolagen eller bredbandskunderna.

Thomas Bodström menar att han är öppen för att diskutera en sådan lösning.

"Beredd att lyssna"

-Förra året diskuterade vi olika metoder för att upphovsmännen skulle få betalt och då var moderaterna och vänsterpartiet emot att ta en avgift på bredband. Jag noterar nu att v och moderaterna har ändrat sig och om de kommer med nya förslag och argument så är jag beredd att lyssna på dem, säger han till Sydsvenskan.

"Inte ändrat ståndpunkt"

Men nu uppger Bodström att han fortfarande står bakom den upphovsrättslagen från förra året.

- Jag har inte ändrat ståndpunkt utan anser fortfarande att den är den bästa lösningen, säger han till svt.se.

Bodström tycker att en avgift på bredbandsanvändning skulle bli orättvis eftersom även de som inte ägnar sig åt att ladda ner skyddat material får vara med och betala.

Tidigare:

Läs mer:

Karin Thurfjell