Styvpappan kommer att överklaga domen

NYHETER

"Tingsrätten gick i stort sett helt på hennes uppgifter"

EKSJÖ

Bobbys mamma, Niina Äikiä, 31, och styvpappan Eddy Larsson, 40, dömdes igår av Eksjö tingsrätt till vardera tio års fängelse.

Rätten var helt enig i sitt beslut. Domen gäller följande brott:

1 Grov misshandel

2 Grovt vållande till annans död

3 Olaga frihetsberövande

4 Grovt olaga tvång

5 Brott mot griftefrid

6 Grovt falskt larm

Tingsrätten valde att inte fälla för mord som kammaråklagare Erik Handmark hade yrkat. Visserligen konstaterar rätten att mamman och styvpappan varit fullständigt likgiltiga inför Bobbys allmänna välbefinnande efter raden av grymma övergrepp de utsatt honom för.

Dock skriver tingsrätten:

"Det skulle emellertid leda för långt att säga att de också var likgiltiga inför frågan om han skulle dö av de övergrepp som de utsatte honom för eller, för att använda ett mera vardagligt uttryckssätt, att de struntade i om han levde eller dog. Åtalet för mord ska därför inte bifallas".

Ganska nöjd åklagare

Kammaråklagare Erik Handmark om domen:

- Jag är ganska nöjd - tingsrätten har ändå prövat mina argument gällande livstids fängelse för mord och det tycker jag är viktigt. Att det nu blev ett mycket långt fängelsestraff är tillfredsställande. Jag måste läsa och analysera domen noga innan jag bestämmer om jag ska överklaga.

Advokat Per Oehme, som försvarar Eddy Larsson:

- Min klient har redan bestämt sig för att överklaga. Han är mycket upprörd över att tingsrätten i stort sett helt gått på sambon Niina Äikiäs uppgifter. I min överklagan till Göta hovrätt kommer jag att påtala vikten av att kvinnan genomgår en stor psykiatrisk undersökning.

"Vi kanske nöjer oss"

Advokat Anders Berggren, som försvarar Niina Äikiä: - Jag har talat med min klient två gånger och hennes personliga reaktion på domen vill jag behålla för mig själv. Men vi har beslutat att i lugn och ro diskutera ett eventuellt överklagande. Möjligt är att vi nöjer oss med tingsrättens dom.

Tingsrättens ordförande, lagman Krister Norberg:

- Maxstraffet för grov misshandel är tio års fängelse men rent teoretiskt skulle man kunna lagt på fyra år, alltså upp till 14 år. Dock hade det då krävts andra omständigheter.

Därför döms de inte för mord

Ebba von Essen