Turister misshandlade av ungdomsgäng

NYHETER

Vill ha våldsfilmer att lägga ut på nätet

Norrmän på besök i Östersund har den senaste veckan hotats och slagits av ett ungdomsgäng som tagit sig in på campingen. Ungdomsgängets mål är att spela in slagsmålen och lägga ut dem på nätet.

- Det här är inte acceptabelt och vi har tagit tag i situationen, säger Bibbi Häggbom, turistchef i Östersund.

En norsk skolklass som firade skolavslutning genom att campa i Östersund fick en otrevlig avslutning på semestern. Ett ungdomsgäng från trakten tog sig in på campingen och muckade bråk. En pojke fick ett slag i ansiktet, blev utsatt för stryptag och knuffades mot en murvägg och har anmält händelsen. Två andra norska ungdomar har anmält vad de anser vara olaga hot, trakasserier och misshandel.

Ville filma våldsscener

Även en annan skolklass från Norge råkade ut för ungdomsgänget som föreslog att de skulle mötas i amerikansk och vanlig fotboll. Skolklassen från Norge tyckte det var en bra idé men efter en stund avbröts matchen eftersom Östersundsungdomarna bara gick efter motståndarnas kropp och spelade mycket hårt.

- Det blev för brutalt och jag var tvungen att avsluta matchen. Ungdomarna från Östersund sa rakt ut att de ville ha våldsscener att lägga ut på nätet, säger en pappa till en av de norska ungdomarna till Östersunds-Posten.

Bra signalement

Det har tidigare skrivits om ett ungdomsgäng från Östersund som filmar slagsmål och lägger ut på nätet och troligtvis är det samma gång som nu trakasserat de norska ungdomarna.

- Vi har bra signalement i anmälningarna från de norska ungdomarna att gå på. Vi vet i vilka kretsar som är aktuella i sammanhanget. Men vi saknar än så länge bevis, säger Maria Larsson vid Östersundspolisen till Östersunds-Posten.

Bibbi Häggbom som är turistchef i Östersund säger till aftonbladet.se att det som hänt är oacceptabelt.

- Men vi och polisen har tagit tag i det. Samtidigt är det olika versioner som kommer fram. Vissa tycker inte fotbollsmatchen var våldsam alls och jag har inte hört något om att Östersundsungdomarna ville filma våldsscener, säger hon.

Anna Lindström