Hagamannen åtalas för sex övergrepp

NYHETER

Polisen avslöjar nu vilka sex kvinnoöverfall som den misstänkte Hagamannen i Umeå kommer att åtalas för.

Under utredningen har sammanlagt nio olika brott under åren 1998–2005 funnits med, men tre av dessa har preskriberats. Det rör sig i samtliga fall om brott som rubriceras som misshandel.

Den första våldtäkt som den 33-årige Hagamannen åtalas för begicks i maj 1999. En 26-årig kvinna på väg hem från krogen brottades ner och våldtogs i stadsdelen Haga.

Bälte om halsen

I samma område skedde även nästa övergrepp. Tidigt på lördagsmorgonen den 6 november 1999 var en 50-årig kvinna på väg hem från ett nöjesställe när hon attackerades bakifrån. Ett bälte lades runt halsen på henne och kvinnan släpades i väg innan hon våldtogs och misshandlades. Våldtäktsmannen följde sedan med henne hem, men flydde springande när kvinnan hade sinnesnärvaro nog att ringa på hos grannen.

Strax efteråt skedde ett nytt våldtäktsförsök. En 23-årig kvinna lyckades dock slå sig loss och fly.

I mars 2000 våldtogs sedan en 22-årig kvinna på universitetsområdet i Umeå och misshandlas svårt. Hon hittades svårt medtagen och nedkyld av en väktare.

Erkände i april

Det fall som senast tillkommit i utredningen skedde i december samma år. En 15-årig flicka överfölls sent en fredagskväll i stadsdelen Ersboda och utsattes för ett våldtäktsförsök men lyckades slita sig loss och fly.

Sedan dröjde det fem år innan Hagamannen slog till igen. Då våldtog han en 51-årig kvinna vid Tegsbron över Umeälven och försökte sedan dränka henne.

Den misstänkte 33-åringen erkände vid polisförhör i april sammanlagt sex övergrepp.

Thomas Eriksson/TT