Larmet: Influensavaccinet på väg att ta slut

Hälsovalschef: ”Ett mycket besvärligt läge”

avAmanda Skagerström Lindau

Vaccinet mot årets influensa har bara funnits tillgängligt i tolv dagar.
Trots att behovet är fortsatt stort larmar landsting om att doserna redan är på väg att ta slut – i hela landet.
– Det är ett osäkert läge, säger Asghar Farahani Shiviari, hälsovalschef på Sörmlands landsting till SVT Nyheter Sörmland.

Sedan den sjunde november har man kunnat vaccinera sig mot årets influensavirus. En av de stammar som befaras spridas i år är svininfluensan.

Särskilt viktigt att vaccinera sig är det om man tillhör en riskgrupp, till exempel om man är äldre, gravid eller har vissa sjukdomar.

– Alla blir inte allvarligt sjuka, men då är risken större att man hamnar i sjukvården, behöver långvarig behandling och kanske avlider, säger Anders Tegnell, statsepidemolog på Folkhälsomyndigheten.

1 av 2 | Foto: isabell Hˆjman/TT / TT NYHETSBYRÅN
Larmet: Influensavaccinet på väg att ta slut

Vaccination för att skydda närstående

Även om man inte själv tillhör en riskgrupp kan det vara en god idé att vaccinera sig. I alla fall om man arbetar med eller har en närstående som gör det.

– Det finns den aspekten där att man inte gärna vill utsätta dem för smitta och ett sätt att minska den risken är att vaccinera sig. Då är det inte för det personliga skyddet, utan för att nära i din omgivning skulle kunna bli väldigt sjuka, säger Anders Tegnell.

På väg att ta slut – i hela landet

Trots att alla som behöver vaccineras inte ännu blivit det larmar landsting om att årets vaccin, Vaxgrip tetra, är på väg att ta slut.

– Det är samma i hela landet, det är ett mycket besvärligt läge, säger Asghar Farahani Shiviari, hälsovalschef på Sörmlands landsting till SVT Nyheter Sörmland.

De vårdcentraler som har kort om vaccin kan heller inte räkna med att få in nytt den närmsta tiden. Vaxigrip tetra är nämligen restnoterat hos läkemedelsverket, vilket innebär att företaget som ska leverera vaccinet inte klarar av att göra det.

Anledningen är att efterfrågan i år är större än beräknat, skriver SVT.

”Osäkert läge”

Enligt Asghar Farahani Shiviari har man cirka 2 000 doser kvar i landsting Sörmland och man väntas få tusen doser till inom kort. Det beräknade behovet är över 20 000 doser.

– Det kommer 50 000 doser på torsdag, men vi vet inte om vi får ta del av dem. I hela landet finns det behov av mer än en halv miljon doser, säger han till kanalen.

Det är oklart när nytt vaccin kan komma.

– Vi får inga klara besked. Det är ett osäkert läge, de flesta vårdcentraler har nästan helt slut på vaccin.

ARTIKELN HANDLAR OM