Nya uppgifter om skyttens motiv: ”Var rädd för honom”

avIsabelle Nordström, Petter J Larsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Jarrod Ramos, 38, misstänks ha skjutit ihjäl fem personer på lokaltidningen i Maryland.

Han har tidigare trakasserat flera olika personer, däribland en gammal skolkamrat.

– Det är en mycket farlig person, säger Brennan McCarthy, som företrädde kvinnan.

Det har gått två dagar sedan fem personer sköts ihjäl på en tidningsredaktion i Maryland, USA.

Jarrod Ramos, 38, misstänks ha skjutit genom en glasdörr på The Capital Gazette och greps när han gömde sig under ett skrivbord.

Nu kommer nya uppgifter om Rasmos motiv.

För sju år sedan dömdes den misstänkte skytten för att ha trakasserat en kvinna han kontaktat via Facebook, skriver ABC News.

– Han kunde säga åt henne att hänga sig. Han skrev brev till hennes arbetsgivare att de skulle sparka henne eftersom hon var ett ”bipolärt fyllo”. Han gjorde fruktansvärda saker mot den här kvinnan, säger Brennan McCarthy, advokaten som företräde kvinnan.

1 av 4 | Foto: JOSHUA ROBERTS / TT NYHETSBYRÅN
Polis under insatsen efter skjutningen mot tidningsredaktionen.

Advokat: ”Farlig person”

Rätten dömde Ramos till 18 månaders övervakning och förbjöd honom att kontakta kvinnan eller hennes familj, enligt domstolshandlingar ABC News tagit del av.

The Capital Gazette rapporterade om fallet 2011 i en artikel med rubriken ”Jarrod vill bli din vän”. Tidningen skrev att misstänkta skytten kontaktat kvinnan, som var en gammal skolkamrat, via Facebook.

”Om du är på Facebook så har du förmodligen fått en vänförfrågan eller meddelande från en gammal gymnasiekompis som du knappt kommit ihåg”, börjar texten.

”För en kvinna blev den upplevelsen en årslång mardröm”.

Tackade kvinnan – och började trakassera

Jarrod Ramos hade först skrivit och tackat henne ”för att ha varit den enda person som någonsin sagt hej eller varit trevlig mot henne i skolan”.

Kvinnan hade hittat hans namn i en gammal skolkatalog och accepterat vänförfrågan – vilket snart skulle komma att leda till år av trakasserier och näthat från Ramos.

Artikeln beskriver hur den då 31-årige Ramos slutade upp under perioder när kvinnan ringt polisen – för att sedan fortsätta, ännu värre. Den tidigare ostraffade dataingenjörsutbildade Ramos hade även bland annat ringt och mejlat hennes arbetsplats och övertygat dem att ge henne sparken.

”Detta fall är extremt. Men det visar upp en skrämmande bild av den falska intimitet som internet kan erbjuda och det gift som kan gömma sig bakom en datorskärm”, skrev tidningen, som avslutande beskrev hur kvinnan och Ramos mötts i domstol, där Ramos dömts.

Dödshotade tidigare chefredaktören

Ramos i sin tur stämde tidningen för förtal, men fallet lades ner.

Därefter har han dödshotat tidningens tidigare chefredaktör Tom Marquardt.

Nu misstänks Jarrod Ramos ha skjutit ihjäl fem av tidningens journalister.

McCarthy säger att det är det värsta fall av trakasserier han upplevt under hela sin karriär och att han var rädd för Ramos.

Jarrod Ramos började även trakassera honom, så advokaten ser sig än i dag över axeln när han lämnar huset.

– Han lämnade den typen av intryck på mig, det är en mycket farlig person, säger Brennan McCarthy.

Höll manifestation

Under fredagskvällen hölls en manifestation för att hedra offren. Över 300 personer gick i en långsam marsch med blommor och tända ljus.

– Min mamma var en underbar kvinna, en fantastisk mamma och en lysande journalist, sa Winters Geimers, dotter till Wendi Winters som dödades i attacken, enligt SVT.

I en intervju med CNN berättar Maria Hiaasen om sin man Robert Hiaasen, som också blev ett av offren:
– Han var min bästa vän, och en handfull andras. Han fanns alltid där och hade ett skämt redo vid det perfekta tillfället, säger hon.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Maryland