Ligor stjäl VM-samlarbilder och säljer svart

Foto: Andre Penner
I slutet på maj anordnades ett samlarbildkonvent på Pacaembu-stadion in São Paulo. Här samlas entusiasterna för att sälja och byta. Brasilien är det land i världen där det såldes mest samlarkort både 2010 och 2014. Lille Nicolas sitter med sitt album och väntar på att dörrarna ska öppnas.
Foto: Andre Penner
Polisen tror att bilderna säljs till underpris på svarta marknaden. Värdet på gatan för bilderna stulna i Argentina beräknades till över 2,5 miljoner kronor. Arkivbild.

avTT

NYHETER

Samlandet av fotbollsbilder inför och under VM är en miljonindustri. Och nu har kriminella gäng börjat visa intresse för den lukrativa marknaden.

I Argentina bröt sig i slutet på april maskerade rånare in i ett tryckeri i Munro nära Buenos Aires och tvingade under pistolhot personalen att fylla en lastbil med samlarbilder, skriver sportscollectorsdaily.com. Rånaren kom undan med 638 lådor med 5 000 samlarbilder i varje.

Den brittiska tidningen The Independent berättar att en liknande stöld inträffat i Brasilien. I slutet på april rånades en lastbil som levererade samlarbilder till butiker i Rio de Janeiro. En rånarliga stoppade och tog kontroll över lastbilen som var lastad med 300 000 samlarkort.

Men det är inte de första stölderna av samlarbilder. Redan 2010 bröt sig ett gäng tjuvar in i en distributionscentral i São Paulo och kom över 135 000 paket med samlarbilder.

Svarta marknaden

Polisen tror att bilderna säljs till underpris på svarta marknaden. Värdet på gatan för bilderna stulna i Argentina beräknades till över 2,5 miljoner kronor. Och Brasilien är det land i världen där det såldes mest samlarkort både 2010 och 2014.

Att samlandet kan generera mycket pengar även vid legal försäljning visar den sannolikhetskalkyl som professor Ehrhard Behrends från Freie Universität Berlin gjort. Han menar att om man tar företaget Panini på orden och utgår från att de trycker samma antal av varje samlarbild så behöver en samlare i genomsnitt köpa 961 kuvert, eller 4 805 märken, för att få ett komplett album med ett exemplar av var och en av de 481 bilderna. Varje kuvert kostar 10 kronor.

Gjort datasimuleringar

Resultatet baserar sig på sannolikhetsberäkningar som professor Behrends gjort genom att via datasimuleringar försöka fylla en miljon album. En annan forskare som gjort liknande beräkningar och kommit fram till nästan identiska resultat är professor Paul Harper vid Cardiff University.

– Det är så med den här typen av problem. Det är näst intill omöjligt att få tag på de där sista unika klistermärkena för att fylla samlaralbumet, säger han till dw.com.