Elon Musk ska rädda pojkarna ur grottan – med hoppborgstunnel

Pojkarna som sitter fast i den thailändska grottan riskerar syrebrist.

Nu skickar Elon Musk toppingenjörer till Thailand.

Planen är att ta ut fotbollslaget genom en tunnel som blåses upp som en hoppborg.

Det thailändska fotbollslaget bestående av 12 pojkar och deras tränare har suttit instängda i grottan Tham Luang i norra Thailand sedan den 23 juni.

800 meter ner i grottsystemet möttes de av en översvämning – och blev instängda i den djupa grottan.

Räddningsarbetet pågår intensivt. Febrilt pumpas vatten ur grottan, men ständigt hotar nya monsunregn. Nu kan Elon Musk, entreprenören som grundade elbilsmärket Tesla och har lyckats skicka upp en Tesla-bil i rymden, bli pojkarnas räddning.

Planen: Krypa ut genom lufttunnel

Det började som en konversation på Twitter.

Miljardären fick frågan om han på något sätt kunde hjälpa till att rädda fotbollslaget ur grottan. Elon Musk svarade först avvaktande, men har nu skickat ingenjörer från hans rymd- och infrastrukturföretag till Thailand.

Elon Musks tunnelföretag Boring Company har radar som går genom marken och är ”rätt bra” på att gräva hål, skriver entreprenören.

”Kanske värt ett försök: Sätt in ett nylonrör på en meter i diameter genom gruvsystemet och blås upp med luft som en hoppborg. Borde skapa en lufttunnel under vatten mot grottans tak, och anpassa sig efter udda former, såsom hålet på 70 centimeter”, skriver Elon Musk på Twitter.

”Vi har begränsat med tid”

Trycket ökar på thailändska myndigheter. De måste komma på en plan för att få ut pojkarna och deras tränare ur tunneln. I går dog en dykare av syrebrist när han var påväg tillbaka från att ha lämnat lufttuber till de nödställda.

Pojkarna kommer inte att kunna lämna grottan i dag, säger lokala guvernören på en pressträff. Samtidigt har syrenivåerna i grottan fallit till 15 procent, en nivå som riskerar att orsaka en sorts höjdsjuka.

– Vi trodde ursprungligen att de unga pojkarna skulle vara säkra i grottan under en ganska lång tid, men förhållandena har förändrats. Vi har begränsat med tid, säger Aphakorn Yoo-kongkaew, chef för räddningsdykarna.

Höll lampor igång med Tesla-batterier

Detta är inte första gången som Elon Musk rycker in vid en katastrof.

Förra året bad regeringen i Puerto Rico om hjälp av Musk efter att en monsterorkan slagit till mot ön. Då gav han expertråd för att bygga upp infrastrukturen i landet samtidigt som Tesla bidrog med högkapacitetsbatterier som höll landets lampor igång.

Publisert:

LÄS VIDARE