Högg av benen på liten hundvalp – misstänks för djurplågeri

Publicerad 2018-06-19

En övergiven hundvalp som hittats svårt stympad i en skog har väckt politisk debatt i Turkiet.

Nu har en man gripits, misstänkt för att ha kapat av hundens ben och svans.

Den skadade valpen hittades i torsdags, i den turkiska provinsen Sakarya.

Hundvalpen var en månad gammal när den övergavs. Den upptäcktes i torsdags av Nuray Ersoy, under en promenad då hon matade hemlösa djur i den turkiska provinsen Sakaraya. Hon såg till att valpen kom till veterinär.

Där konstaterades det att någon använt ett vasst verktyg, likt en yxa, för att kapa den försvarslösa hundens lemmar. Nuray Ersoy uppger för The Mirror att en tidig utredning tyder på att ett tungt konstruktionsverktyg kan ha använts för att skära av benen.

En tidig utredning tyder på att ett tungt konstruktionsverktyg användes för djurplågeriet.

Dog i fredags

Valpen kämpade för sitt liv under torsdagen och fredagen. På flera bilder och videor som sprids på sociala medier syns hur den dricker vatten, blir klappad och rör på sig. Men under en operation i fredags dog valpen av sina svåra skador.

En man har häktats misstänkt för djurplågeri. Han ska ha arbetat på en byggarbetsplats nära den skog där valpen anträffades.

Den lilla valpens öde har väckt starka känslor på sociala medier – många uttrycker ilska och sorg.

Väckt politisk debatt

Händelsen har skakat Turkiet, som går till presidentval den 24 juni. Under de senaste dagarna har debatten till stora delar handlat om hundvalpen, där politiker från vitt skilda läger tagit ställning för hårdare straff mot de människor som skadar hemlösa hundar.

Även djurrättsorganisationer och privatpersoner har gått ut och protesterat mot alltför lindriga straff för djurplågeri.

I ett tal i lördags sa den sittande presidenten Recep Tayyip Erdogan:

– Det här är inte acceptabelt, men det är viktigt att öka kunskapen om problemet.

Följ ämnen i artikeln