Trumps ilska: ”En Harley-Davidson ska aldrig byggas i ett annat land”

Av: Josefin Silverberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Harley-Davidson flyttar sin produktion från amerikansk mark för att undvika EU:s strafftullar.

Beslutet får president Trump, som ser det klassiska mc-märket som den mest amerikanska av amerikanska symboler, att gå i taket.

”En Harley-Davidson ska aldrig byggas i ett annat land, aldrig! Deras anställda och kunder är redan väldigt arga på dem”, twittrar han.

Mc-företaget har en speciell plats i den amerikanska presidentens hjärta. Donald Trump har bjudit in företrädare för Harley-Davidson till Vita huset och flera gånger hyllat bolaget och deras motorcyklar som en ”sann amerikansk symbol”.

Foto: Susan Walsh / AP

Under måndagen blev det klart att den framtida produktionen av motorcyklar inte kommer att ske i USA. Harley-Davidson väljer att flytta delar av företaget för att undvika de tullar som EU kommer att införa på amerikanska varor, som svar på USA:s tullar på stål och aluminium.

”En Harley-Davidson ska aldrig byggas i ett annat land, aldrig! Deras anställda och kunder är redan väldigt arga på dem. Om de flyttar, vänta bara, det är början på slutet – de ger upp, de lägger ner! Strålglansen försvinner och de kommer beskattas som aldrig förr”, twittrar Trump på tisdagen.

Skyller beslutet på EU:s strafftullar

EU:s tullavgifter kommer att innebära att varje båge som exporteras från USA till Europa kostar 2 200 dollar mer, motsvarande knappt 20 000 kronor, på grund av tullavgiften.

Även tidigare har han uttryckt besvikelse över beslutet.

”Jag är överraskad att Harley-Davidson, av alla företag, skulle bli den första att vifta med vit flagga. Jag stred hårt för dem och i slutändan tänker de inte betala tullar för att få sälja till EU, vilket har skadat vår handel mycket, som minskat med 151 miljarder dollar”, har Trump tidigare twittrat.

Harley-Davidson tillverkar redan en del av sina motorcyklar i andra delar av världen, bland annat Brasilien och Thailand. Exakt hur många jobb som försvinner är inte klart men företaget räknar med en process på 9–18 månader.

Publicerad:

LÄS VIDARE