Skådespelarens hån mot Trump och Vita huset

avOskar Forsberg

NYHETER

Skådespelaren Jim Carrey kritiserar Donald Trump och Vita huset enligt den politiska satirens och konstens alla regler.

I dag publicerade han en målning där presidenten har sex med porrstjärnan Stormy Daniels.

I bildtexten spår det ”Fifty shades of decay” (Femtio nyanser av röta) – en allusion på E.L. James erotiska roman ”Fifty shades of grey”

Skådespelaren och komikern Jim Carrey skapar kontrovers med sina målningar. I veckan har han publicerat flera bilder på sitt twitterkonto.

Sarah Sanders – monstruös

Det hela började med en målning av Vita husets pressekreterare Sarah Huckabee Sanders. I bildtexten under det ofördelaktiga porträttet av Sanders skrev komikern: ”This is the portrait of a so-called Christian whose only purpose in life is to lie for the wicked. Monstrous!”. (På svenska ungefär: Det här är ett porträtt av en så kallad kristen, vars enda mål i livet är att ljuga för syndarna. Monstruöst!).

Många av Carreys följare och andra kritiserade komikern för bilden, framförallt för att han ifrågasatte pressekreterarens tro.

”Patetisk mobbare”

Sarah Sanders pappa, före detta guvernören Mike Huckabee, blev fly förbannad och attackerade Carrey på Twitter och kallade honom patetisk mobbare, sexist, hatare, trångsynt och kristofobisk.

Jim Carrey, känd från filmerna Truman Show, Dum & Dummare och Den galopperande detektiven, svarade på Mike Huckabees tweet i ett uttalande:

”Jag är väldigt nöjd över reaktionen mina små teckningar väcker. Syftet med en politisk teckning är att förarga de som missbrukar makt eller att belysa missbruket”, skrev han.

Flera andra amerikanska makthavare och politiker har sedan dess porträtterats, bland annat Jared Kushner, Marco Rubio och Devin Nunes.

”Femtio nyanser av röta”

Även Facebooks Mark Zuckerberg målades av av Carrey för ett par dagar sedan.

I dag publicerade komikern och skådespelaren en ny teckning. Bilden föreställer Donald Trump som har sex med porrstjärnan Stormy Daniels med bildtexten ”Fifty shades of decay” (ungefär: Femtio nyanser av röta).

På teckningen river Daniels av Trumps hår.

Bakgrunden är den stämning som Stormy Daniels, eller Stephanie Clifford som hon egentligen heter, lämnat in till en domstol. Målet handlar om ett sekretessavtal som Daniels vill få upphävt.

Trumps advokat Michael Cohen har kontrat med att stämma Daniels för brott mot samma avtal.

Trump och Stormy Daniels – detta har hänt 01:13