Snart kommer nya svar om fallet Kevin

Kevins namn inristat i en björkstam i närheten av platsen där man hittade den fyraårige pojken. Arkivbild
NYHETER

Nästan 20 år har gått sedan fyraårige Kevin hittades död i Arvika. Två bröder har lika länge levt med vetskapen om att de pekats ut som pojkens mördare.

En granskning av fallet ställde allt på ända, och åklagare öppnade förundersökningen på nytt. Nu väntas ny information i ärendet.

– Det primära uppdraget har varit brödraspåret, eftersom de varit utpekade i så många år. Det måste vi hantera, att se vilken stödbevisning som finns till det påstående som polisen gick ut med 1998, säger utredningsledaren Tomas Johansson.

– Sedan finns det ju flera spår att titta på, som vi har bedömt och där vi vidtagit nödvändiga åtgärder, fortsätter han.

Det var i augusti 1998, på sommarlovets sista dag, som fyraårige Kevin hittades död i bostadsområdet Dottevik i Arvika. Först tror polisen att det rör sig om en olycka, men efter ett tag börjar man utreda om det är så att ett barn kan ha dödat honom.

Snart riktas misstankarna mot två bröder, fem och sju år gamla. I oktober meddelar polisen att pojkarna erkänt att de dödat Kevin. Fallet avslutas månaden efter av polisen. Den dåvarande åklagaren väckte aldrig någon bevistalan vilket innebär att brödernas skuld aldrig blev rättsligt prövad.

80 förhör

Hela tiden har tvivlen gnagt i bröderna som pekades ut. Och förra våren publicerades granskningar av SVT:s Dokument inifrån och Dagens Nyheter som väckte starka reaktioner – och ledde till att förundersökningen i fallet i maj öppnades på nytt av åklagarkammaren i Karlstad.

Sedan dess pågår arbetet med att gå igenom den gamla utredningen från 1998. På tisdag ska åklagaren Niclas Wargren ge "ny information i det uppmärksammade ärendet", enligt Åklagarmyndigheten.

Tomas Johansson, som också är chef vid regionala utredningssektionen i Bergslagen, berättar att beslag skickats för nya analyser och bedömningar, och drygt 80 nya förhör har gjorts.

– Det är människor som på ett eller annat sätt förekommit i utredningen. Sådana som varit i Dottevik på den tiden, poliser, alla möjliga som på något sätt haft något att tillföra utredningen. Sådana som inkommit med tips, både i dåtid och nu, har vi pratat med.

TT: Ni jobbar med en nästan 20 år gammal utredning, hur påverkar det arbetet?

– Tiden är ju inte på vår sida, det kan vi vara överens om. Minnesbilder och sådant påverkas. Det kan vara svårt att komma ihåg detaljer.

"Ett övergrepp"

SVT:s dokumentärserie visade hur de båda barnen pressades av polisen i många och långa förhör, utan något målsägarbiträde med och ofta också utan föräldrar. Det sista förhöret med sjuåringen varade i 4,5 timmar. Ett fruktansvärt övergrepp, enligt Sara Landström, docent i psykologi vid Göteborgs universitet och expert på barnförhör.

– Det är makabert när man ser till antalet frågor som ställs. Pojken försöker på alla sätt han kan visa att han inte orkar, att han vill få ett slut på förhöret, men det går inte. De kör på. De sätter honom i ett tillstånd av total vanmakt, har Sara Landström tidigare sagt till TT.

De båda bröderna är i dag helt säkra på att det inte var de som dödade Kevin, och hoppas på ett frikännande.

– Blir jag rentvådd, då har jag fått min upprättelse, sade den ena brodern vid en pressträff efter att SVT:s granskning sänts.