Gråtfärdigt vittne om Madsens intervjusvar

TT:s utsände, Köpenhamn TT

Publicerad 2018-03-26

Rättegången mot mordmisstänkte Peter Madsen fortsätter med fler vittnesfhör. Arkivbild.

Ord från mordmisstänkte Peter Madsen timmarna före ubåtsfärden med Kim Wall den 10 augusti har fått en utländsk dokumentärskapare att undra – igen och igen.

Kvinnan vittnar om en uppseendeväckande intervju i raketlaboratoriet.

Hon hade intervjuat honom flera gånger sedan början av 2016, och med tiden lärde hon känna Peter Madsen allt mer. Madsen ska ha flörtat lite, men accepterat att hon inte var intresserad.

Samma dag som Madsen seglade iväg med Kim Wall i ubåten gjordes den sista inspelningen. Då nämnde Madsen, enligt kvinnans vittnesmål, att han kanske var psykopat.

Specialåklagare Jakob Buch-Jepsen undrar om Madsen berättade något annat anmärkningsvärt den dagen. Hon verkar ha svårt att hålla tårarna tillbaka och får ett glas vatten.

Inte gränsöverskridande

Madsen ska, enligt vittnet, ha sagt att han måste bli bättre på att hålla saker för sig själv och använt en analogi om att vara huvudmisstänkt för ett brott, att allt som sägs kan vändas emot honom.

Flera kvinnor som haft en relation till Madsen vittnar också. En kvinna, som haft en sexuell relation med Madsen och därefter utvecklade en vänskap, beskriver honom som en man utan självförtroende. Hon säger att hon sökte något mer gränsöverskridande, men att Madsen inte har varit det. Han var sympatisk, förklarar hon. Aldrig våldsam.

Åklagaren undrar om de haft strypsex.

– Jag har placerat hans hand på min hals. Men jag har uppfattat honom som någon som inte har den aggressionen i sig.

En annan tidigare älskarinna får också frågor om strypsex.

– Vi experimenterade lite, han lade händerna vid min hals, säger vittnet och berättar att det inte var våldsamt.

Våldsfilm i dator

Två tidigare frivilligarbetare hos Madsen har också hörts. En volontär berättar om ett tillfälle, omkring 2012-2013, när han skulle göra en installation på Madsens dator. Han ska då ha hittat en video som visade en man som fick halsen avskuren.

Specialåklagaren visar också en mycket lång skruvmejsel, av typen som ingår i bevisningen. Vittnet tror sig inte ha sett en sådan och känner inte heller till att en sådan skulle användas på det sätt som Madsen förklarat.

– Jag har aldrig sett den, säger vittnet och uttrycker förvåning över storleken.

Försvarsadvokaten fäster särskilt stor vikt vid det som en av volontärerna berättar om risken för undertryck i ubåten, eftersom det är en del av förklaring som Madsen hävdar ha orsakat Kim Walls död. Han berättar att motorn kan användas som ett utluftningssystem när luckorna är öppna, men att det kan skapas ett undertryck när luckorna är stängda. En teknisk förklaring, och Madsen intresse för vittnet verkar öka.

Beskrivs som empatisk

Men störst intresse visar Madsen för rättegångsdagens sista älskarinna. Hon har känt honom under många år, och berättar att de haft sex. Men det ska aldrig ha varit våldsamt.

– I dag hade han tillfälle att se personer som han inte sett på länge, och det blev han glad över, säger advokat Betina Hald Engmark efter förhandlingen, och förklarar att en positiv bild av klienten kommit fram.

Älskarinnan beskriver Madsen som empatisk och snäll. Madsen tittar varmt på henne och formar ett hjärta med sina händer.

ANNONS