Lämnade Svenska Akademien i protest

De tre avhoppen inom Svenska Akademien är en direkt reaktion på hanteringen av den utpekade kulturprofilen.
Aftonbladet har kartlagt spelet bakom kulisserna som ledde fram till att en av världens mest kända sammanslutningar skakar i sina grundvalar.

En hemlig omröstning utföll till fördel för ledamoten Katarina Frostenson, som har kopplingar till mannen.
Förlorarna lämnade församlingen i protest.

Gårdagens tre avhopp från Akademien må se ut att komma plötsligt, men är kulmen på en infekterad strid som har pågått i månader och långsamt trappats upp.

Men låt oss ta det från början.

Kvällen den 23 november var kall och eländig och tidningar, radio och tv hade för ovanlighets skull intresserat sig för Svenska Akademiens ordinarie möte i Börshuset i Stockholm.

Det hade gått två dagar sedan 18 kvinnor i Dagens Nyheter anklagade en man med stark ställning i kulturvärlden och nära kopplingar till Akademien för sexuella övergrepp och trakasserier.

Två omvälvande dygn efter att kvinnorna berättat om hur mannen, som såg sig som ”Akademiens nittonde ledamot”, utsatt dem för fysiska övergrepp på fester, antastat dem i barer under bokmässan i Göteborg, ofredat dem på den klubb i Stockholm där han sedan nästan 30 år anordnat kulturella framträdanden och poesiaftnar.

Avbröt all kontakt

Peter Englund, författare och ledamot i Akademien, höll upp ett paraply: Det var som att han ville skydda Sara Danius mor regnet och mot den kris församlingen hade kastats in i.

Danius, som sitter på stol nummer sju och som den 1 juni 2015 blev ständig sekretare i församlingen, den första kvinnan på posten, tittade ut över reportrar och fotografer och såg ut att ta sats innan hon började läsa ur det pressmeddelande som Akademien samma kväll kablade ut.

Det hon hade att berätta var häpnadsväckande.
Under sammanträdet hade det kommit fram att ”ledamöter, ledamöters döttrar, ledamöter hustrur och personal vid Akademiens kansli utsatts för oönskad intimitet eller opassande behandling” av ”den person som i medierna går under beteckningen kulturprofilen”.

Akademien hade därför ”enhälligt fattat beslutet att med omedelbar verkan avbryta all kontakt och all vidare finansiering av all verksamhet” som drevs av denne man.

Uttalandet skickade chockvågor genom den internationella kulturvärlden. Den församling som varje år delar ut världens mest förnämliga litteraturpris skakades av en närmast osannolik kris.
Tidningar i New York, Moskva, Peking, Sydney rapporterade, tyckare, förståsigpåare och annat löst folk satt i världens alla morgonsoffor och babblade, det var ett liv och ett kiv.

Ville utesluta Frostenson

Sedan blev det tyst. Märkligt tyst. Lite då och då dök det förvisso upp nya rubriker, som när Sveriges Radio i december i fjol avslöjade att såväl artister som personal betalades med svarta löner på klubben eller då det visade sig att ledamöterna Horace Engdahl och Per Wästberg föreslagit att mannen skulle få statlig konstnärslön, men från Akademien hördes knappt ett pip.

Men då det visade sig att kulturprofilen spridit uppgifter om Nobelpristagare bröts tystnaden.

– Den jäveln, sa Peter Englund sedan Dagens Nyheter berättat att tre av kvinnorna som hävdat att de utsatts för sexuella övergrepp och trakasserier läckte till dem om pristagare. Det handlade om Elfriede Jelinek 2004, Harold Pinter 2005 och Patrick Modiano 2014.

Det har även förekommit uppgifter om att kulturprofilen satsat pengar på vadslagningssajter på vinnare av nobelpriset.

Enligt vad Aftonbladet erfar har Sara Danius arbetat målmedvetet med att få Frostenson utesluten ur Akademien.

De tre ledamöter som nu har hoppat av och ytterligare några ledamöter stödde Danius linje, men fick böja sig för majoriteten.

Avhoppen inom Svenska Akademien är med andra ord en direkt reaktion på hanteringen av den utpekade kulturprofilen.

Aftonbladet kan avslöja att en hemlig omröstning hållits – som utfallit till fördel för ledamoten Katarina Frostenson, som har kopplingar till kulturprofilen.

Omröstningen utförs genom att svarta och vita bollar läggs i ett kärl enligt ett ålderdomligt förfarande.

”Alldeles för vagt”

När Akademien i torsdags kväll ville anta ett pressmeddelande som ansågs för svagt valde tre ledamöter att hoppa av.

Den dramatiska fredagen började med att ledamöterna Klas Östergren och Kjell Espmark meddelade att de inte längre kommer att delta i Akademiens arbete.

Någon timme senare gick Peter Englund ut med sitt avskedsbrev i Aftonbladet. Därmed står fem stolar tomma, då Kerstin Ekman och Lotta Lotass tidigare hoppat av.

Enigt Akademiens stadgar krävs två tredjedelars majoritet för att en ledamot ska kunna uteslutas.

Akademiledamoten Anders Olsson bekräftar Aftonbladets uppgifter för TT och går också ut med att de tre avhoppade medlemmarna och ”några till” ville att Katarina Frostenson skulle uteslutas - men röstades ner:

– Akademien har bestämt sig för att med klar majoritet inte utesluta ledamoten och där har de tre haft en avvikande uppfattning, säger han till nyhetsbyrån.

Katarina Frostenson
Katarina Frostenson

Samtidigt har advokatbyrån Hammarskiöld & Co under flera månader utrett Svenska Akademiens kopplingar till den så kallade kulturprofilen.

Enligt uppgift till Aftonbladet ska utredningen nu vara klar och i samband med ett möte i torsdags ska Akademien ha formulerat ett pressmeddelande som från vissa håll mötte hård intern kritik.

– Det uppfattades som alldeles för vagt och Akademien friskrev sig i stort sett helt från ansvar, säger en källa inom Akademien.

”Sorg i hjärtat”

Till Aftonbladet säger Kjell Espmark att han nu lämnar sitt arbete inom Akademien, men att han som invald förblir kvar inom Akademien på livstid.

– När man tar sitt inträde så undertecknar man stadgar och däri ingår att man håller tyst om Akademiens arbete. Jag kan därför bara formulera en reaktion, säger Espmark och hänvisar till sitt tidigare uttalande i DN.

Espmark bekräftar att Akademien träffades under torsdagen, men vill inte säga vad det handlade om eller om någon omröstning genomfördes.
– Det kan jag inte kommentera.

Han vill inte heller svara på om den senaste tidens turbulens har skapat olika läger inom Akademien eller om han och Östergren kände till varandras beslut.

– Klas gick ju ut med sitt meddelande och det får väl tala för sig självt. Du får dra dina egna slutsatser där. Jag har min egen formulering.

Är Akademien hotad?

– Det är svårt för mig att svara på. Vi får avvakta och se vad som händer. Men det är med stor sorg i hjärtat som jag formulerar detta efter att ha varit med i Akademien i 36 år, varav 17 år som ordförande i Nobelkommittén.

Sara Danius, ständig sekreterare i Svenska Akademien
Sara Danius, ständig sekreterare i Svenska Akademien

Danius inte förvånad

Sara Danius, som befinner sig på tjänsteresa utomlands och väntas tillbaka på onsdag, säger i en intervju med Svenska Dagbladet att även hon har övervägt att lämna Akademien.

– Det är så man gör i sådana här situationer, man väger olika alternativ mot varandra. Men jag menar att vårt uppdrag är så viktigt att det är större än våra meningsskiljaktigheter. Jag har kommit fram till beslutet att jag ska fortsätta så länge jag orkar, men att jag ska jobba för det rätta, säger hon.

Hon är inte förvånad över att tre ledamöter nu väljer att lämna arbetet.

– Nej. Det är mycket ledsamt. Men jag förstår hur de resonerar, säger hon.

Publisert:

LÄS VIDARE