Dags för britterna att lägga fram bevisen

NYHETER

Boris Johnson har klantat sig.

Därför är det dags för den brittiska regeringen att lägga fram sina bevis för att Ryssland låg bakom mordförsöket på den ryske dubbelagenten Sergej Skripal.

Annars är risken att Kreml lyckas med sina försök att skapa tvivel.

Mycket står på spel.

Storbritannien har inte bara offentligt anklagat den ryska staten för att ligga bakom nervgiftattacken i Salisbury för en månad sedan. Man har också lyckats få med sig EU, Nato och många fler på att ställa sig bakom de brittiska anklagelserna och massutvisa ryska diplomater.

Med tanke på mordet på den förre ryske agenten Alexander Litvinenko 2006 blev ingen särskilt förvånad när britterna pekade ut Ryssland. Den gången gjordes en oberoende brittisk utredning som pekade ut den ryska staten som skyldig. Man ansåg det till och med sannolikt att Vladimir Putin själv beordrat mordet.

Den här gången har Ryssland lyckats så tvivel om de lite för tvärsäkra brittiska påståendena om giftattacken. Ironiskt nog med hjälp av brittiske utrikesministern Boris Johnson som i en intervju med Deutsche Welle, tyska public service, slog fast att de analyser som britterna gjort visade att nervgiftet otvetydigt kom från Ryssland.

1 av 2 | Foto: Matt Dunham / AP / TT NYHETSBYRÅN
Utrikesminister Boris Johnson.

Gick för långt

Där gick han ett steg för långt.

Försvarsdepartementets laboratoriet i Porton Down gick ut med ett eget uttalande där man sa att nervgiftet som användes var från novitjock-familjen och av militär styrka som sannolikt bara stater kan tillverka. Men förnekade att de sagt att de slagit fast att giftet kommer från Ryssland.

– Vårt jobb är att analysera vilken typ av gift som användes inte att tala om varifrån det kommer, sade chefen Gary Aitkenhead.

Då finns det två tänkbara förklaringar.

När den brittiska regeringen pekade ut Ryssland så måste man ha haft andra underrättelser än bara analyserna av nervgiftproverna och det faktum att giftet togs fram av Sovjetunionens. Annars hade de varit svårt att så snabbt få med sig så många allierade på att hålla Ryssland ansvarigt.

Spricka

Eller så har britterna bara gjort en sannolikhetsbedömning. De hundraprocentiga bevis som Johnson talar om finns inte. Storbritanniens premiärminister Theresa Mays formulerade sig mildare. Hon sa att det ”med hög grad av sannolikhet” är Ryssland som ligger bakom. Det finns inga andra ”rimliga förklaringar”.

Den brittiska oppositionen har anklagat Boris Johnson för att ljuga och överdriva.

En spricka som Ryssland inte varit sena att utnyttja för att gå till offensiv motattack.

I kväll hålls på Rysslands begäran ett extrainkallat krismöte i FN:s säkerhetsråd för att diskutera giftattacken. Ryssarna låg också bakom ett blixtinkallat möte i går på FN-organet OPCW:s kontor i Haag. OPCW ser till att förbudet mot kemiska och biologiska vapen upprätthålls.

Ryssarna begärde att giftattacken i Salisbury ska utredas gemensamt av Storbritannien och Ryssland.

Desinfomation

Britterna sa blankt nej till och fick stöd av en majoritet. Men 17 länder lade ner sina röster.

Resultatet är att tvivel om att Ryssland verkligen ligger bakom attacken fortsätter att gro. Vilket givetvis är precis vad Ryssland vill, även om man skulle vara skyldig.

Desinformation och att skapa förvirring är ryssarna väldigt duktiga på. Det har visat sig vara en mycket effektiv och billig metod för att nå framgång.

Vill britterna inte dras ännu djupare in i ett ordkrig som de aldrig kommer att kunna vinna så måste de presentera de konkreta bevis som finns för att Rysslands låg bakom mordförsöket.

Att man ännu inte gjort det kan bero på att man inte vill äventyra underrättelsekällor. Man vill helt enkelt inte avslöja för ryssarna hur mycket man vet.

Risken med den taktiken är att det ganska snart finns så många som tvivlar på riktigheten i britternas utpekande att den internationella fronten mot Ryssland börjar krackelera.

I stället kommer diverse konspirationsteorier att frodas.

Ryssland har redan börjat sprida tesen att det är USA och brittiska säkerhetstjänsten som ligger bakom mordet i syfte att smutskasta ryssarna.