Uppgifter: Förtroendeomröstning om Sara Danius i dag

Av: Karin Ahlborg

Publicerad:
Uppdaterad:

Det kan komma att bli en förtroendeomröstning bland Svenska Akademiens ledamöter om Sara Danius.

Det uppger ledamoten Per Wästberg för SVT.

Själv valde Sara Danius att inte kommentera saken när Aftonbladet mötte henne utanför Börshuset.

Som Aftonbladet kunde avslöja under onsdagskvällen höll Sara Danius advokatutredningen om Kulturprofilen hemlig för de andra ledamöterna.

I samband med utdelningen av Svenska Akademiens nordiska pris uppgav Pär Wästberg för SVT att det kan komma att hållas en omröstning angående förtroendet för Sara Danius på torsdagen.

1 av 6 | Foto: ANDREAS BARDELL

Det framgår inte om omröstningen i så fall kommer att ske i samband med Akademiens ordinarie veckosammankomst eller om det är ett separat möte som planeras.

– Morgondagens sammanträde blir spännande, men helt oförutsägbart, säger akademiledamoten och tidigare ständige sekreteraren Horace Engdahl till SVT.

Aftonbladets Oskar Forsberg var på plats när Sara Danius lämnade Börshuset efter utdelningen av Svenska Akademins nordiska pris men hon ville inte svara på några frågor om en förtroendeomröstning.

– Det har varit en underbar kväll, vi har firat litteraturens idé, sa hon innan hon försvann in i en väntande taxi.

Under kvällen har Sture Allén uttalat sitt förtroende för Sara Danius, trots att han röstade emot den fraktion som ville utesluta Katarina Frostensson.

Om det går att utläsa något av den omröstningen, som direkt ledde till att tre ledamöter hoppade av Akademien så skulle respektive sida nu ha åtta ledamöter vardera - om de avhoppade Peter Englund, Kjell Espmark och Klas Östergren tänker delta i en ny omröstning trots att de lämnat sina stolar.

Två av De Aderton har lämnat Svenska Akademien för flera år sedan.

Publicerad:

LÄS VIDARE