Film uppges visa när syriska rebeller halshugger pojke

NYHETER

Män som uppges komma från den USA-stödda syriska rebellgruppen Nour al-Din al-Zinki har brutalt halshuggit en minderårig pojke.

Gärningsmännen filmade själva hädelsen som fått starka reaktioner på sociala medier världen över.

Rebellgruppen tar avstånd från dådet och har nu gripit de ansvariga.

I en video som publicerades på internet under tisdagen kan man se vad som uppges vara personer från den syriska rebellgruppen Nour al-Din al-Zinki skära huvudet av en ung pojke. Det rapporterar bland andra BBC.

I den grymma videon ser man först en grupp män som sitter med pojken, som ser ut att vara mellan 10 och 12 år, på ett pick-upflak. De drar honom i håret och håller honom om käken. I nästa del av filmen skär de halsen av honom med en kniv och avlägsnar hans huvud från kroppen. Sedan håller bödeln upp huvudet i luften.

Hävdar att pojken är fiende

Rebellgruppen strider mot al-Assad-regimen och enligt the Sun hävdar männen att pojken tillhör en grupp som slåss vid sidan av regimens armé. Men uppgiften dementeras av den väpnade gruppen Liwa al-Quds som pojken påstås tillhöra, uppger Al Jazeera.

Enligt BBC ska pojken inte ha haft någon stridande roll över huvud taget utan är bara ett flyktingbarn som levt i de rebellkontrollerade delarna av Aleppo.

Nour al-Din al-Zenki har varit allierade med den Fria Syriska Armen och ska i sin kamp mot IS ha fått stöd i form av pengar och krigsmateriel av bland andra USA.

Ett "misstag"

Utöver många starka reaktioner på sociala medier får dådet skarp kritik från officiellt håll.

Enligt BBC säger en talesperson för den Fria Syriska Armen att de ansvariga för dådet ska ställas till svars.

USA:s utrikesdepartementet säger i ett uttalande att om de kan bekräfta att videon är äkta kommer de att överväga att dra in sitt stöd till rebellgruppen. Det skriver the Times of Israel.

Nour al-Din al-Zinki meddelar via Twitter att de tar avstånd från dådet och att "ett misstag som begåtts på individnivå" som inte är representativt för deras rörelse. Det uppger Al Jazeera.

Nour al-Din al-Zinki uppger också att de gripit männen och att händelsen ska utredas av en juridisk kommitté som utsätts av gruppen, skriver CNN.

"Ett krigsbrott"

Händelsen fördöms även av Amnesty International.

– Den här horribla videon av halshuggningen av en pojke antyder hur lågt vissa medlemmar av dessa väpnade grupper har sjunkit. Det är också ännu ett exempel på hur man avrättar fångar vilket är ett krigsbrott, säger Philip Luther chef för Amnestys program i Mellanöstern och Nordafrika enligt AP.

Händelsen ska ha utspelat sig i samband med strider kring flyktinglägret i Handarat i Syrien.

ARTIKELN HANDLAR OM

Syrien