Nyheter

Gravida Jennifers sambo dog – nu blir hon vräkt

Av: 

Nathalie Mark

NYHETER

”Det värsta är bristen på medmänsklighet”

Jennifer, 24, väntar sitt första barn i oktober. Men för en månad sedan gick barnets pappa, 23 år gammal, bort efter att ha drabbats av ett plötsligt hjärtstopp. Nu vräks hon från deras lägenhet.

– Det är så märkligt att det inte finns bättre säkerhetssystem, säger Jennifer till Aftonbladet.

För några dagar sedan skrev Jennifer ett inlägg på sin Facebooksida som har berört tusentals. I det berättar hon om hur hon och hennes sambo väntar sitt första barn och att hon är nu gravid i vecka 21. Men så för en månad sedan fick sambon ett plötsligt hjärtstopp och avled. Lägenheten de bodde i står på honom och nu blir hon vräkt och behöver hjälp att hitta ett nytt hem.

– Han hade fått bostaden via stadsdelsförvaltningen och skulle precis få ta över kontraktet själv. Hans handläggare vet att vi bott där tillsammans men har bett mig att avvakta med att skriva mig där så att allting kunde lösas först, berättar Jennifer.

”Det värsta är bristen på medmänsklighet”

Men när sambon så går bort blir tonen en annan. Stadsdelen beslutar sig för att säga upp bostaden och Ikano bostad, som äger den, gör sig svåra att nå. Hon får höra att hon har till 23 juni på sig att flytta ut.

– Jag har försökt nå Ikano men de säger att jag inte får träffa någon. Den enda respons jag fått är via byråkratiska mejlsvar där de hänvisar mig till sin bostadskö. Det värsta är bristen på medmänsklighet, att man kan svara så iskallt och inte ens på ett vänligt sätt säga att man inte kan hjälpa till.

”Kan inte frångå riktlinjerna”

Stefan Hager är förvaltningschef i Stockholm för Ikano bostad och han känner till ärendet.

– Stadsdelsförvaltningen har hyrt lägenheten av oss och därefter beslutat att säga upp kontraktet. Den är då ledig för uthyrning och våra uthyrningsriktlinjer är att vi förmedlar dem antingen via vår hemsida eller bostadsförmedlingen, då till de som står i Stockholms stads bostadskö.

På frågan om det finns några omständigheter som gör att man frångår de riktlinjerna blir svaret nej.

– Nej, vi kan inte frångå det för det skulle räknas som att ge förtur.

Försöker hitta nytt hem via Facebook

Efter turerna med Ikano beslöt Jennifer sig för att lägga upp Facebook-inlägget som i skrivande stund har över 3 000 delningar och hundratals kommentarer i olika Facebook-grupper.

– Jag blir så rörd av alla människor som har delat och skrivit till mig och verkligen vill hjälpa mig. Jag har fått så många meddelanden av människor som säger att de visserligen inte kan hjälpa mig med bostad men att de blivit så berörda av mitt inlägg att de erbjuder sin soffa eller sina barns rum.

Hon säger att hon även är chockad över hur många som hört av sig och säger att de känner igen sig i hennes berättelse.

– Vissa berättade att de fått flytta till en helt annan del av landet för att få bostad. Det är så märkligt att det inte finns bättre säkerhetssystem för de som hamnar i en liknande situation.

Önskar bara en bostad – ”vore jättestor trygghet”

Dessvärre är bostadssituationen fortfarande inte löst. Det bästa hon har kunnat erbjudas är andrahandslägenheter för över 10 000 kronor i månaden, något hon inte kommer att ha råd med på sin föräldrapenning. Så Jennifer har nu övergått till att skriva personliga brev till privata hyresvärdar och hoppas ännu på att det ordnar sig på något sätt.

– Det vore helt fantastiskt om det gjorde det. Det vore en mindre sak att oroa sig över och såklart en jättestor trygghet.

Begravdes under gårdagen

Än vet ingen vad som hänt med sambon och efter en rättsmedicinsk undersökning visar bara provsvaren att det inte går att fastställa. Under gårdagen hölls begravningen.

– Den här tiden har varit så jobbig. Samtidigt som jag planerade begravningen var jag tvungen att lösa så mycket praktiska saker med boendet. Om någon i framtiden hamnar i en liknande situation som mig önskar jag bara att man kan agera lite mer mänskligt.

ANNONS

MISSA INTE CHANSEN! Nike säsongsrea med utvalda stilar upp till 50% rabatt

Extern länk från Nike SE

Shoppa här!

Följ oss på Facebook

Publisert:

LÄS VIDARE

Fogden sålde hennes hus – för att betala sonens skulder