Magnus överlevde terrorattacken i Bryssel – nu vill han hjälpa de som flyr

avMalin Wigen

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Magnus Andersson Frånlund
Magnus och hans son var med i terrorattacken i Bryssel. De hade turen att klara sig, nu vill Magnus hjälpa de som flyr.

Magnus och hans son hamnade mitt i terrorattacken på Zaventem flygplats i Bryssel. Nu, två månader senare, har han startat en kampanj för de som flyr.

– Det är människor som är utsatta precis som vi var, men som har det ohyggligt mycket värre.

Det har snart gått två månader sedan terrorattackerna i Bryssel den 22 mars. Då skrev Aftonbladet om Magnus Andersson Frånlund och hans son som befann sig på plats. I ett starkt Facebookinlägg skildrade Magnus händelsen.

"Hamnade mitt i bomben på Zaventem flygplats för två timmar sedan. Kläder och bagage nedsmetade med blod och splitter. Tio meter till och jag hade inte kunna skriva detta inlägg".

– Jag har tänkt mycket på hur oerhört rädda och utsatta vi kände oss på flygplatsen. Och på medmänskligheten vi fick uppleva efteråt, det ögonblicket vi betydde allt för oss, säger han.

"Vill återgälda medmänskligheten"

Han berättar att han och sonen stod utanför flygplatsen, alldeles blodiga och med sina väskor.

– Vi hade ingenstans att ta vägen.

Det var då som en okänd dam kom fram. De blev hjälpta till en läkare och efter fick de åka hem till kvinnans familj – där fick de en fristad i två dagar.

– Jag är oerhört tacksam över medmänskligheten jag fick uppleva på plats.

Nu vill Magnus ge tillbaka:

Jag lovade att försöka återgälda den medmänsklighet jag fick uppleva, genom att försöka bidra till andra människor i behov av hjälp och stöd”, skriver han i ett Facebookinlägg.

"De vet inte när nästa bomb kommer"

Därför har han startat insamlingen ”Spring för Livet”. Kampanjen startar under Göteborgsvarvet Expo på Svenska mässan i Göteborg. Där kommer han bland annat lotta ut priser med hjälp av kända idrottsprofiler och hålla föredrag.

Dessutom kan man skänka pengar till kampanjen. Pengarna kommer gå direkt till UNHCR:s arbete för att hjälpa människor på flykt – människor vars vardag Magnus har tänkt på sedan Bryssel.

– Det är människor som är utsatta precis som vi var, men som har det ohyggligt mycket värre. De vet inte när det tar slut, de vet inte när nästa bomb kommer. Jag hade svårt att lämna mitt eget bagage, hur känns det då att lämna sitt hem? säger han och fortsätter:

– Jag skulle bli ofantligt glad för alla som vill bidra stödja kampanjen.

Följ Vi hjälper på Facebook

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM