Skogsbrand orsakade stopp på E22

1 av 2 | Foto: Roger M Carlsson
Rök från branden.
NYHETER

En kraftig skogsbrand startade vid lunchtid i Västerviks kommun.

Brandkåren har fått begära in helikoptrar och flyg för att hjälpa till med släckningen.

Under arbetet råder det stopp i södergående riktning på E22 – först vid klockan 20 kunde trafiken släppas på som vanligt igen.

Branden startade vid lunchtid längs E22 mellan Gamleby och Almvik i Västerviks kommun.

– Som det verkar just nu har vi inte någon uppfattning om hur stor den är men den sprider sig väldigt fort, sa Richard Brown, brandmästare vid räddningstjänsten i Västervik vid 13-tiden.

Stopp i trafiken

Troligtvis har branden orsakats av en lastbil som drabbats av en däckexplosion och då har däckrester flugit ut vid sidan av vägen och antänt gräset. Elden spred sig snabbt i terrängen och utvecklades till en skogsbrand, skriver polisen på sin hemsida.

Räddningstjänsten har begärt in helikoptrar för att vattenbomba branden.

Sedan 13.45 har E22 stängts av helt i södergående körriktning och långa köer har bildats på platsen. Trafiken släpps på växelvis.

40 brandmän bekämpar

Räddningschefen Joakim Jansson uppskattar senare under fredagseftermiddagen att ett område på 30 hektar är i brand.

För närvarande arbetar 40 brandmän från fem stationer med att bekämpa elden. Även Försvarsmakten och hemvärnet har kallats in. Brandflyg används för att skapa överblick över omfattningen och två helikoptrar sätts in för att spruta vatten över lågorna.

– Jag tycker vi har bra kontroll. Den minskar i omfattning istället för att öka. Ju kallare det blir mot kvällen här så ger ju det en bra effekt för oss, säger Joakim Jansson vid 18-tiden.

Boende i närområdet uppmanas stänga dörrar, fönster och ventilation för att inte bli utsatta för röken.

ARTIKELN HANDLAR OM

Västervik

Trafik