Terroriserade grannar i månader – döms

Av: Mira Micic

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2
Faksimil från dagboken familjen förde som sedan användes som bevis mot grannen.

Tidigt på morgonen rivstartade den 66-årige mannen åkgräsklipparen utanför familjens sovrum, spelade hög musik och torrkörde motorsåg på tomten.

Sen försvann familjens katt.

Nu har 66-åringen dömts för ofredande.

Allt började bra när det äldre paret, en 66-årig man och hans hustru, flyttade in i ett villaområde i Värmland. De bekantade sig snabbt med sina närmsta grannar, en barnfamilj, och var ofta hemma hos varandra.

Sen vände det.

När 66-åringen hjälpte barnfamiljen att hugga ved blev hans hustru arg. Hon tyckte att hennes man var för mycket hos dem och för lite hemma.

De två paren blev bittra fiender.

Gjorde kräkljud

Nyligen dömdes 66-åringen för ofredande av Värmlands tingsrätt.

Detta uppgav paret för polisen att 66-åringen gjort:

Tutat med en hockey­tuta.

 Gjort kräkljud när grannfrun gått förbi.

 Kört åkgräsklipparen varje morgon för att hämta tidningen klockan 06.30–07.00, alla dagar i veckan.

 Torrkört motorsågen mot deras hussida utan att ha sågat något.

 Hamrat på plåt bara för att skapa oväsen.

 Satte på hög musik ­varje gång barnfamiljen hade ­besök och börjat köra med åkgräsklipparen så nära tomtgränsen som möjligt.

 Skaffat en tupp som gal varje morgon.

 Tutat högt när de kört förbi barnfamiljens hus, ­ofta tidigt på morgonen.

 Kallat grannfrun bland annat för ”feta äckliga ­kärring” och ”misslyckad abort” och hennes make för ”bög” och ”hemorrojden”.

Barnfamiljen förde dagbok över trakasserierna och lämnade den till polisen.

De berättade att 66-åringen blev upprörd när de fick till stånd ett ”tuppförbud” via länsstyrelsen och hotade då att ”ta hand” om deras katt. Sen försvann den spårlöst. Därefter ska 66-åring sagt ”åh vart är lilla katten”, samtidigt som han gjort halshuggningstecken och pekat på sin grävlingsfälla.

Har ont i benet

I förhör nekade 66-åringen till brott. Han medgav att han kan ha sagt att grannkvinnan var fet. Men hävdade samtidigt att de kallat ­honom för bland annat pillergubbe och knarkare. Och anledningen till att han åker åkgräs­klippare 50–60 meter för att hämta tidningen och posten är att han har ont i benet, sa han till polisen.

Han medgav dock att han spelat musik – men att det inte varit särskilt högt.

Tingsrätten skriver i domen att varken 66-åringens påstådda hälsoproblem eller själva avståndet från hans fastighet till brevlådan kan motivera att han kör med åkgräsklipparen för att hämta tidningen. Han ”ska därför dömas till ansvar för ofredande av målsägandena varje dag i åtmin­stone en månads tid”, fastslår domstolen.

Påföljden blev villkorlig dom.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN