Pendeln svängde på bara några timmar

Av: Niklas Svahn

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4

Vid midnatt låg New York Times barometer för vem som kommer att vinna valet på 80 procent till Hillary Clintons fördel.

Bara timmar senare hade pendeln svängt.

Nu är sannolikheten att Donald Trump blir president över 95 procent.

– I princip är Trumps ledning ointaglig, säger Aftonbladets valexpert Carl Melin.

Timmarna efter midnatt svensk tid var Republikanernas. Förhandstippade Hillary Clinton kunde inte koppla ett grepp om den viktiga delstaten Florida. Donald Trump slog ut henne genom att vinna i de mer glesbefolkade delarna.

New York Times valbarometer över vem som har störst chans att bli president svängde på bara några timmar – helt. Vid midnatt pekade nålen på 80 procents sannolikhet att Hillary Clinton skulle vinna. Sakta men säkert tippade den över.

– Trump gör oväntat bra ifrån sig, säger Wolf Blitzer, politisk kommentator och programledare på CNN.

LÄS VIDARE

Börserna faller

Klockan 03.39 svensk tid pekade pendeln på 54 procents sannolikhet att Trump skulle bli president, enligt New York Times. Bara minuter senare låg pendeln på 59 procent. Och klockan 04.08 på 73 procent till Trumps fördel.

I takt med pendelns skifte har världsbörserna reagerat och den japanska börsen föll med 2,5 procent när den öppnade, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Den mexikanska peson gick ner 10,2 procent mot dollarn. Dow Jones förhandel har gått ner 2,7 procent.

Trumps starka framgång är oväntad och kan potentiellt rubba världsmarknaden, skriver finanstidningen Bloomberg.

Aftonbladets valexpert Carl Melin säger att allt gått bättre för Trump än väntat.

– I princip är Trumps ledning ointaglig. Allt måste gå Clintons väg för att det ska vända, och det ser inte ut att hända, säger Carl Melin.

”På väg mot Vita huset”

Vid klockan 04.28 hade New York Times barometer svängt ännu mer. 86 procent – fördel Trump. Och efter klockan fem svensk tid stod valbarometern på 95 procent utan att kunna gå hela vägen till 100 procent eftersom alla röster inte har räknats.

– Trump är på väg mot Vita huset, säger statsvetaren Hanna Birgitta Ericsson i Aftonbladets tv-sändning.

För första gången har även den ansedda opinionssajten Fivethirtyeight, med namn efter det totala antalet elektorsröster i USA, Donald Trump som trolig vinnare med 55 procent. Den siffran har ökat alltmer och ligger nu på över 80 procent.

EXPERTEN: ”Världen kommer inte att gå under”

SEGERTALET: ”Det är dags för oss att enas”

USA-VALET I SIFFROR: Vita kvinnor och latinos fällde Clinton

CHATT: Så påverkar Trump din ekonomi

RESULTATET: ”Fick flest röster – förlorade ändå”

USA-valet – det krävs för seger

Detta krävs för Clintonseger

I princip att prognoserna håller. Enligt ­Fivethirtyeight, New York Times, ­Poli­tico, Fox News och i princip alla ­etablerade amerikanska opinions- eller ­nyhetssajter är Hillary klar favorit. Steg ett för att ­säkra segern är dock att vinna Florida. Det skulle göra vägen till seger lång för Trump. Förlorar Clinton Florida kan hon ändå säkra segern genom att ta exempelvis North Carolina, Nevada eller Arizona - tre stater Trump i princip måste ta även om han vinner ­Florida.

Detta krävs för Trumpseger

Florida, staten är så pass viktig för Trump att det tål att upprepas. Dess­utom behöver Trump också ta hem ­några av de andra vågmästarstaterna, som viktiga Pennsylvania med sina 20 elektorer.

Vinner Trump inte Florida kan det ­ändå gå vägen om han tar hem både ­Colorado och Pennsylvania. Och ­North Carolina är fortfarande en ­viktig stat för båda kandidaterna.

Extra fakta

Alla de 1 024 olika scenarierna för hur valet kan gå finns i en sammanställning från New York Times. Tidningen konstaterar att det för Clinton nu finns 693 sätt att vinna. För Trump finns det 315.

STÄLLNINGEN JUST NU

Läget stat för stat

Publicerad: