Krismöte om knarkhandel vid förskola

avSusanna Nygren

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4

Knarkhandeln pågår direkt utanför förskolans dörr och föräldrar blir hotade av knarklangare. Situationen vid Källans förskola i Malmö är ohållbar och under onsdagen höll kommunledning, förskoleledning och polis ett krismöte om läget.

– Vi ska omedelbart öka närvaron i området. Det ska prioriteras här och nu, säger Erik Åberg, tf. lokalpolisområdeschef, område norr i Malmö.

En förälder blev nyligen hotad av en knarklangare när denne skulle hämta sitt barn på Källans förskola i centrala Malmö. Då fick förskoleledningen nog och beslutade att flytta ut verksamheten till en park så att föräldrarna kunde känna sig trygga.

Under onsdagen höll kommunledning, förskola och polis ett krismöte om situationen vid förskolan som ligger en rondell som kallas ”Knarkrondellen”.

– Vi var väldigt tydliga med att förmedla att vi redan nu vidtar en massa åtgärder. Vi gör ingripanden där åtminstone någon gång i veckan. Vi är inte alltid uniformerade då så det kanske inte har märkts, säger Erik Åberg, tf. lokalpolisområdeschef, område norr i Malmö.

Han förklarade under mötet att polisen omedelbart ska öka sin närvaro i området.

– Jag lovar att prioritera det så långt det är möjligt.

”Frågan varit uppe tidigare”

Att göra rondellen mer ogästvänlig var också en av sakerna som togs upp. I dagsläget är rondellen utformad som en torg med bänkar och träd. Knarklangarna tycker helt enkelt att det är en bekväm plats att uppehålla sig på.

– Frågan om att göra om rondellen har varit uppe tidigare. Vi har påbörjat en samverkan med gatukontoret om det, säger Erik Åberg.

Aftonbladet har sökt Ulla Sundin som är förskolechef på Källans förskola. Hon berättar för Sydsvenskan att knarkhandeln pågår direkt utanför dörren. En del av knarkhandlarna står uppe på skolans trappa när de gör affärer och man har fått täcka över fönstren för att barnen inte ska se vad som pågår. 

Nyligen blev en förälder hotad utanför förskolan av en knarkhandlare. Då beslutade Ulla Sundin att flytta eftermiddagsverksamhet till Folkets park. Så att föräldrarna kan känna sig trygga när de hämtar sina barn.

– Jag tog beslutet att flytta ut på eftermiddagarna efter samråd med föräldrar när de började ringa mig och berätta att de har blivit hotade, säger Ulla Sundin.

”Inte bara hasch”

Förskolan ligger mitt i en rondell i södra innerstaden. Rondellen är känd för knarkhandel och kallas i dagligt tal för ”Knarkrondellen”. Det går till och med att hitta den med det namnet på Google Maps. Eftermiddag och kvällar samlas regelbundet en grupp unga män i rondellen. Förbipasserande kan ofta känna lukten marijuana i luften och en uppenbar handel pågår.

Under oktober månad gjorde polisen ett tiotal ingripanden vid rondellen. Det rörde sig om kontroller av misstänkt påverkade personer och en majoritet hade knark med sig.

– Det var inte bara hasch utan även andra typer av droger, säger Nils Norling, pressinformatör polis region syd.

Full aktivitet

Knarkhandlarna var snart ute på gatan igen. Problemet är att i de flesta fall har de så liten mängd narkotika med sig att polisen inte kan hålla kvar dem.

– Vid ringa narkotika brott så finns det inte skäl för att anhålla dem. Då släpps de efter att en anmälan är upprättad, säger Nils Norling.

Det inte narkotikahandeln och de verbala hoten som är det största orosmomentet vid förskolan. I juli förra året utbröt skottlossning i rondellen och en skottskadad person fick föras till sjukhus. Efter det ökade polisens närvaro vid rondellen och knarkhandeln minskade tillfälligt.

Det senaste halvåret har det varit full aktivitet igen bland knarklangarna och Ulla Sundin upplever till och med att det har ökat.

– Det blir mer och mer. Ett gäng försäljare vill gärna vara vid dörren in till förskolan, säger hon.

Vakter ska skydda förskola

Alldeles nyss kom beskedet att förskolan ska bevakas av vakter från Securitas. De ska finnas på plats för att skydda förskolan redan under onsdagseftermiddagen.

– Securitas kommer stå där för att skapa trygghet för barnen och föräldrarna. De kommer vara där varje dag mellan klockan 14 och 18, säger Magnus Olsson, fastighetsförvaltare MKB fastighets AB.

Akutbeställer en grind

Dessutom ska fastighetsbolaget sätta upp ett staket och en grind vid förskolan.

– Vi har beslutat att sätta upp en grind och idag har jag fått klartecken om det. Vi gör det för att skydda barnen och föräldrarna, säger Magnus Ohlsson.

Kommunalrådet Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) var den som kallade till krismötet. Hon reagerade starkt på beskedet om att barnen fått flytta ut i parken.

– Jag blir förbannad. Det är helt oacceptabelt. Barnen har företräde till Malmös gator. Det är drogförsäljarna som ska lyftas bort – inte barnen.

Hon berättar att mötet mynnade ut i ett beslut om att sätta upp kameror i området. Dessutom blir det ökad polisnärvaro, ökad närvaro från kommunen och en trygghetsvandring inom en vecka.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Malmö

Brott