Muf väljer högersväng

Av: Martin Mederyd Hårdh, Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Benjamin Dousa blir ny ordförande

Moderata ungdomsförbundet går mot en högersväng.

Efter rapporter om interna konflikter valde Muf-medlemmarna utmanaren Benjamin Dousa till ny ordförande på lördagens stämma.

Han fick dubbelt så många röster som sittande Rasmus Törnblom.

Benjamin Dousa.
Benjamin Dousa.

Ordförandestriden mellan sittande Rasmus Törnblom och utmanaren Benjamin Dousa har blottlagt en konflikt inom Moderata ungdomsförbundet. Och på stämman visade det sig att Dousa, som vill driva Muf åt höger, hade väsentligt större stöd. Han fick 66 röster – och Rasmus Törnblom 33.

Vill skära ned på migration

Dousa utlovar att driva på för stora nedskärningar i migrationskostnaderna och har kallat Rasmus Törnblom för alltför socialliberal.

Efter valet säger han till Aftonbladet:

– Det känns fantastiskt roligt att få möjligheten att inte bara påverka Muf och Moderaterna utan även hela Sverige. Vi är Sveriges största politiska ungdomsförbund och verkligen en maktfaktor att räkna med.

Han lovar att Muf nu kommer vara mycket mer offensiva i migrationsfrågorna.

– Det borde även moderpartiet vara, när det kommer till att skära i bidrag.

Törnblom nöjd med Las-press

Dousas förslag om att nyanlända ska ta lån i stället för bidrag, som röstades igenom på stämman, hade kritiserats av Törnblom, som menar att det ytterligare kommer att förstärka utanförskapet.

Törnblom sa efteråt att han fortfarande tror på det vägval han gjort med förbundet.

– Jag har både känt och känner ett stort stöd från en majoritet av distrikten. Nu har stämman valt en annan väg och jag önskar Benjamin och Muf lycka till. Det har varit fantastiskt roligt att leda Sveriges största ungdomsförbund.

Nu kommer han lämna politiken - i alla fall för en tid.

– Jag tror jag ska plugga historia, det har jag gjort tidigare.

Stor betydelse för M

Valberedningen föreslog för Muf-medlemmarna att Rasmus Törnblom skulle väljas om då han arbetat inför valrörelsen med ”ett brett anslag med ambition att samla alla unga till höger om mitten”. Men inte heller hela valberedningen var enig.

Mufs vägval kan få ringar på vattnet som når långt in i Moderaterna, då nästan var tredje medlem i moderpartiet är Muf:are.

Sofia Fölster, riksdagsledamot och distriktsordförande för Muf Stockholm, valdes till vice förbundsordförande.

Publicerad: