Se Henriks magiska norrskensbilder

Av: Marielle Theander Olsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Henrik Wahlberg.
Sent i måndags kväll lyste ett norrsken upp himlen utanför Lycksele. Henrik Wahlberg förevigade det med sin kamera.

Sent på måndagskvällen bjöd himlen på ett lysande skådespel utanför Lycksele. Naturfotografen Henrik Wahlberg fångade norrskenet på bild.

Henrik Wahlberg, naturfotograf från Lycksele i Lappland, hade redan gått och lagt sig när hans kompis ringde sent på måndagskvällen.

– Min kompis ringde och väckte mig vid tiotiden och sa att det var norrsken, så jag hoppade i skorna och gick ut i skogen, säger Henrik Wahlberg.

Som van norrskensfotograf ville han inte missa ett tillfälle att fånga det magiska ljusfenomenet på bild.

– Jag är ute så fort man får chansen, det blir inte många timmars sömn på vintern, säger han.

”En frihetskänsla”

Enligt Henrik Wahlberg var norrsken inte lika vanliga när han först började fotografera dem, eftersom solen är aktiv i elvaårscykler. Men just nu är solen inne i en aktiv del av cykeln och då förekommer norrsken oftare.

– I bland kan det vara i princip alla dagar på en hel vecka, om det det inte är molnigt. Allt har att göra med hur aktiv solen är, säger han.

Vad är det som är så roligt med att fotografera norrsken?

– Jag brukar jämföra med tumaavtryck. Det är fascinerande och inget norrsken är likt det andra. Nu under den här årstiden hör man ugglor som hoar och rävar som ylar, annars är det helt tyst. Det är helt underbart att sitta där ute, en frihetskänsla, säger Henrik Wahlberg.

Följ Oj, vilket väder – för fler vädernyheter

Publicerad: