Stormen Colin på väg – undantagstillstånd utlyst i Florida

1 av 10

avNiklas Eriksson, Linnea Carlén

NYHETER

Floridas guvernör Rick Scott har utlyst undantagstillstånd i staten.

Tropiska stormen Colin har nu tilltagit i styrka.

– Den kommer att slå mot hela staten på ett eller annat sätt, säger guvernören.

Under måndagskvällen rapporteras om strömavbrott och översvämningar i stormens spår.

Natten mot måndag bildades den tropiska stormen Colin. Oväderssystemet som då legat och växt till sig över den mexikanska golfen hade då tilltagit så pass i styrka att USA:s nationella väderinstitut utlyste extremvädervarningar över hela Florida.

Nu har Colin växt ännu mer.

Redan under söndagen varnades för vindstyrkor på uppåt 32,5 meter per sekund och våldsamt regn. Nu varnar meteorologerna för att ännu mer nederbörd än de tidigare trott. Enligt AP befaras mellan 130 och 200 millimeter regn falla de kommande dygnen och översvämningsvarningar är utlysta.

Under måndagen meddelade statens guvernör Rick Scott att undantagstillstånd är utlyst.

– Förhoppningsvis drabbas vi inte av några värre incidenter här men vi kan få störtfloder, regn, tornados och översvämning, säger han enligt AP.

”Är inte rädd”

I stora delar av USA råder just nu extremoväder. Arizona har sett rekordhetta och temperaturer uppåt 45 grader, i Texas har flera människor dött till följd av översvämningar, i östra Indiana har en tornado slagit ner efter en helg av starka stormvindar och i torkans Kalifornien rasar sedan i lördags eftermiddag en stor brand i Calabasas i Los Angeles.

Hannah Shad, 17, bor till vardags med sin familj hemma i Sverige men har släktingar och vänner i Kalifornien, dit hon reser ofta.

I lördags landade hon i Los Angeles, för att tillbringa några sommarveckor i Winecha, omkring fem tio minuter från Calabasas.

På väg från flygplatsen möttes de av brandrök.

– Ganska snabbt märkte vi att det var en brand. Det var soligt, stora mörka rökmoln på himlen och det var svårt att andas, säger Hannah Shad till Aftonbladet.

Tusentals har tvingats lämna sina hem

Branden tros ha startats med att en bil kraschat in kraftstolpar som rasat och startat eldsvådan. På söndagen arbetade omkring 400 brandmän med att bekämpa eldsvådan, på land och från luften. Som mest har 5 000 människor tvingats lämna sina hem, de flesta av dem i Calabasas.

– Vad vi har hört har det varit kaosartat. De är flera hus som har blivit rökskadade och polisen har tvingats genomföra tvångsevakueringar. Jag hänger också väldigt mycket i Calabasas och har flera vänner som bor där, säger Hanna.

Vid solnedgången uppgav räddningstjänsten att de hade kontroll över 80 procent av branden. Senare på kvällen, natten till måndag svensk tid, kunde tusentals människor boende i bergen i nordvästra Los Angeles börja återvända till sina hem.

Trots branden som härjar i närområdet är Hannah Shad inte rädd.

– Det här sker ju nästan varje år, men det är extrem torka i Kalifornien just nu och det är så torrt här så minsta lilla gnista skulle kunna tända en ny eld.

Ingen oro trots elden

Hannahs mamma Mojgan Shad finns hemma i Sverige. Men trots skogsbranden och torkan är hon inte så orolig för dottern.

– När man hör om det här ifrån tänker man att det är fara. Men vi har varit där själva när en skogsbrand härjade. Det är så stort så det handlar om stora avstånd till själva elden, säger hon och fortsätter:

– Jag är inte orolig för Hannah. Hon är så klok och kan ta hand om sig själv.

Strömavbott och översvämningar

Kraftigt regn föll på måndagskvällen över norra Florida och södra Georgia när den tropiska stormen Colin drog in USA:s gulfkust, med strömavbrott och översvämmade vägar som följd. Stormen har varit särskilt intensiv i nordväst om Tampa, Florida, och Colin nådde under måndagen som mest en vindstyrka på 85 sekundmeter.

Omkring 7 6000 hushåll står strömlösa i Tampa Bay med omnejd. Flera vägar har svämmats över och stora sandpåsar har under dagen distribuerats i städer och regioner runt omkring det drabbade området som en säkerhetsåtgärd för att kunna säkra sig mot vattenflödet.

ARTIKELN HANDLAR OM

Florida

USA