Rasar mot Jan Björklund: ”Kan man lita på er kompass 2018?”

1 av 3 | Foto: MAGNUS SANDBERG
Jonas Sjöstedt.

avStaffan Dickson

NYHETER

Regeringen bör bjuda in Sverigedemokraterna till politiska samtal över blockgränsen – att ta avstånd från partiet skapar en onödig martyrställning, säger Liberalernas Jan Björklund till Ekot.

Utspelet har lett till ett ordkrig med Jonas Sjöstedt.

”Det mesta var inte bättre förr, men jag undrar om inte Liberalerna var det”, skriver Vänsterledaren på Twitter.

Efter valet 2014 har regeringen med statsminister Stefan Löfven i spetsen flera gånger bjudit in till blocköverskridande förhandlingar, bland annat om försvaret, migrationspolitiken och antiterroråtgärder.

Sverigedemokraterna har dock aldrig bjudits in – något som Liberalernas partiledare vill att regeringen ändrar på.

– Det är ju regeringen som bestämmer vem de bjuder in, men jag tycker i grunden att alla riksdagspartier ska bjudas in. Det betyder ju inte att man sedan gör upp med alla partier men det skapar en onödig martyrställning för SD, säger Björklund till Ekot.

”Kommer aldrig ha samarbete”

Men för Löfven är det fortsatt otänkbart att bjuda in Sverigedemokraterna till sådana förhandlingar.

– Ett parti med nazistiska rötter som kommer ur vit makt-rörelsen, det är inte ett parti som andra. Jag kan inte ha ett samarbete med den typen av partier, jag kommer aldrig att ha det, säger han till Ekot.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt kommenterade Björklunds utspel i ett inlägg på Twitter.

”Det mesta var inte bättre förr, men jag undrar om inte Liberalerna var det”, skriver Sjöstedt intill en bild från SVT:s valvaka 1991, som Folkpartiets partiledare Bengt Westerberg lämnade i protest efter att Ny Demokrati valts in i riksdagen och partiledarna Bert Karlsson och Ian Wachtmeister kommit in i studion.

”V:s rötter likvärdiga med SD:s”

Jan Björklund svarade med att jämföra Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna.

”Vänsterpartiets rötter är likvärdiga med SD. L kommer inte samarbeta med varken V eller SD. Men ni bör båda behandlas korrekt”, skriver Björklund på Twitter.

Ett svar som fick Sjöstedt att tända till.

”Att likställa ett demokratiskt socialistiskt parti med rasister är att legitimera rasisterna. Kan man lita på er kompass 2018?” skriver Sjöstedt.

ARTIKELN HANDLAR OM