Affischkrig inför val om flyktingar

Av: Martin Schori

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3
En kvinna betraktar en satirisk affisch från Two tailed dog party hösten 2015.

Ungern ska snart rösta om ett kontroversiellt flyktingförslag.

Regeringen pumpar in miljoner i en kampanj som varnar folket för invandringens konsekvenser.

Men ett parti svarar – med humor.

Den 2 oktober ska Ungern folkomrösta om EU:s förslag att genom ett kvotsystem fördela asylsökande i unionen. Resultatet kommer dock inte att ha någon reell betydelse, enligt juridiska experter, då Ungern måste rätta sig efter EU-kommissionens beslut.

Men detta hindrar inte regeringen och premiärministern Viktor Orbán från att spendera 100 miljoner kronor på en reklamkampanj, som varnar ungrarna för de påstådda konsekvenserna av EU:s förslag, skriver BBC.

"Invandrare utförde Paris-dådet"

På affischer och stortavlor runt om i landet ställer man frågor som:

Vet du att terrorattackerna i Paris utfördes av invandrare?

Vet du att nästan en miljon invandrare vill komma till Europa, bara från Libyen?

Visste du att sedan början av flyktingskrisen så har trakasserier mot kvinnor ökat i Europa?

"Sunt förnuft"

Zoltan Kovacs, talesperson för regeringen, säger till BBC att han inte anser att budskapen är främlingsfientliga.

– Jag tror inte att sunt förnuft kan kallas för främlingsfientlighet. Folk över hela EU känner att det är något fel med migration. Det som händer är utom kontroll, säger han.

En mopedist kör förbi en av statens affischer. Foto: AP
En mopedist kör förbi en av statens affischer. Foto: AP

Satirparti trycker egna affischer

Men det finns de som inte skriver under på statens beskrivning. Ett par oppositionspartier vill bojkotta valet eller uppmanar folket att rösta ja till EU-förslaget. Partiet "Two tailed dog party" har en annan taktik. De har samlat in nästan 1 miljon kronor – och tryckt upp egna affischer. Deras budskap lyder istället:

Vet du om att det är krig i Syrien?

Vet du om att 1 miljon ungrare vill emigrera till Europa?

Visste du att de flesta gärningsmännen i korruptionsmål är politiker?

Satiraffischer från Two tailed dog party. "Visste du att det är krig i Syrien" säger den ena, "Mer än 1 miljon från Ungern vill åka till Europa", säger den andra".

"De är inte ensamma"

– Vi kan inte göra någonting åt alla dem som tillbringar sina dagar med att hata invandrare, folk som antagligen har sett fler utomjordingar från andra planeter än invandrare i sina liv. Men vi kan tala till de miljoner människor som är upprörda över regeringens kampanj. Vi vill att de ska veta att de inte är ensamma, säger partiledaren och satirikern Gergely Kovacs till BBC.

Hårt flyktingmotstånd

Ungern var ett av de länder som tillsammans med bland andra Polen och Slovakien tog ledartröjan i oppositionen mot flyktingmottagande förra hösten. Medan Sverige och Tyskland försökte få till ett avtal om att fördela de asylsökande sa Ungern blankt nej.

I en debattartikel i tyska tidningen Frankfurter Allgemaine skrev premiärminister Orbán att Europa blir ”överkört” av flyktingar, som i de flesta fall är muslimer. ”Det är en viktig fråga för Europa och europeisk kultur har kristna rötter" argumenterade han.

Folket på sin sida

Undersökningar har visat att han – och de andra östeuropeiska ledarna – haft folket på sin sida: Enligt Eurostat var endast en fjärdedel av befolkningen i Ungern positiva till att ta emot asylsökande som kommer utanför EU. I Sverige var den siffran över 70 procent (även om det nu finns tecken på att pendeln svängt.)

Lutar starkt åt nej

Opinionsundersökningar visar också att en överväldigande majoritet av de som planerar att rösta den 2 oktober kommer att rösta nej till EU:s förslag, som i praktiken skulle innebära att Ungern skulle ta emot 1 300 flyktingar som i dag befinner sig i Italien eller Grekland. Men Gergely Kovacs kampanj fortsätter. Han säger att han inte vill ta emot "miljoner" flyktingar till Ungern, men att Ungern "väl kan ta emot 1 300".

– De skulle ändå inte vilja stanna. Vi behöver bara sätta upp en affisch med de ungerska lönerna vid gränsen för att avskräcka fler från att komma, säger han.

Publicerad:

LÄS VIDARE