Tallink Siljas krisplan för att stoppa färjevåldtäkterna

Av: Ebba Thornéus

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

"Mer vatten i baren och fler vakter i korridorerna"

1 av 2

Efter flera uppmärksammade färjevåldtäkter tar nu Tallink Silja krafttag för att minska incidenterna på båtarna.

Bland annat skärps reglerna kring alkohol, fler vakter i korridorerna och mer vatten i baren.

– Vi hoppas att alla insatser vi gör leder till att minska incidenterna, säger Janis Pavuls på Tallink Silja.

Efter flera anmälningar om våldtäkter på Tallink Siljas färjor den senaste tiden har rederiet nu bestämt sig för kraftåtgärder.

Senast den 6 september rapporterade Aftonbladet att fyra män gripits, misstänkta för att ha våldtagit en ung kvinna på en kryssning på en av Tallink Siljas färjor till Stockholm.

Bland annat har man stoppat alkoholförsäljningen på taxfree för studentkyrssningar och andra specialresor med mycket folk under utresa.

Det innebär att man i stället för att handla med sig alkohol till hytten, numera får beställa alkohol i baren under utresan.

Sprit får därmed bara inhandlas av resenärerna över 20 år på hemresan, och reglerna ändras för tio kryssningar varje år.

"För jävligt att det sker"

Kommunikationsdirektören Janis Pavuls säger till Aftonbladet att många av åtgärdspunkterna redan funnits en längre tid men att man nu valt att upprepa dem och även inleda ett samarbete med trygghetsorganisationen Nattskiftet

– Som i övriga samhället finns det otäcka och elaka incidenter även hos oss men med detta hoppas vi kunna öka säkerheten och tryggheten ombord.

Hur ser ni på att flera våldtäkter har anmälts på era färjor?

– Det är för jävligt att det ens sker och vi fördömer de anmälda våldtäksfallen. Vi kommer göra allt vi kan för att försöka stävja all incidentrapportering då vi strävar efter att bli en tryggare miljö.

Men hur ska ni minska våldtäkter med mer vatten i baren?

– Vi hoppas att alla insatser vi gör leder till att minska riskerna. Dock finns dessa individer som gör sådan här saker överallt. Oavsett om det är ett rederi, ett hotell eller en festival kommer man aldrig kunna garantera till 100 procent att inget händer men vi kommer göra det som står i vår makt för att det inte ska hända.

Handlar allt om alkohol? Är det inte ett mänskligt beteende med?

– Av 2 500 personer ombord så behärskar de flesta situationen men en liten minoritet gör det inte och då händer otäcka saker. Alkoholen spelar säkerligen en stor roll här och genom en mindre konsumtion får vi en lugnare, tryggare och bättre miljö för alla våra resenärer.

Publicerad: