Petra Laszlo

Journalist åtalad för att ha sparkat flyktingar

Av: 

Julia Wågenberg

NYHETER

Journalisten filmades när hon sparkade och satte krokben för flyktingar.

Nu har Petra Laszlo åtalats för brott i Ungern.

– Hon sparkade en ung man på smalbenet, säger åklagaren Zsolt Kopasz.

I morgon har det gått ett år sedan händelsen utspelade sig i Ungern nära gränsen till Serbien. Hundratals flyktingar forcerade då polisens avspärrningar vid ett temporärt flyktingläger och den ungerska tv-fotografen Petra Laszlo från kanalen N1TV var en av många journalister på plats.

När flyktingar passerade tv-teamet satte Petra Laszlo krokben för en man som bar en liten pojke i famnen. Han föll till marken och händelseförloppet fångades på film. Journalisten ska senare också ha sparkat en ung kvinna och en man som sprang förbi. Bilderna spreds i media.

Åtalad för lindrigt brott

N1TV är det ultranationalistiska partiet Jobbiks egna tv-kanal. Partiet beskrivs vanligtvis som antiromskt, antisemitiskt och homofobiskt, enligt Utrikespolitiska institutet.

Petra Laszlo har på onsdagen åtalats för brott av ungersk åklagare, skriver AP. Brottet är lindrigt, anser åklagaren som tycker att det saknas bevis för att visa att uppträdandet var ett rasistiskt motiverat hatbrott. 

Inte "motiverade av etniska skäl"

– Inga uppgifter har framkommit som skulle kunnat indikera att handlingarna var motiverade av etniska skäl eller offren status som migranter, säger åklagaren Zsolt Kopasz i ett uttalande.

Det är också förmildrande, enligt åklagaren, att det inte fanns någon chans att hon kunde ha orsakat kroppsskada.

– Medan hon filmade sparkade hon en ung man på smalbenet. Hon sparkade också en ung flicka vid knäet med sin högra fot, säger åklagaren.

Journalisten har bett om ursäkt för vad hon gjorde. Hon fick sparken från sitt jobb och för den ryska tidningen Izvestia har hon berättat att hennes liv blivit förstört. Hon har tidigare också slagit ifrån sig anklagelserna om att hon är rasist och påstått att hon trodde att hon själv blev attackerad.

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintersäsongen; munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Petra Laszlo

Ungern

Jobbik