Försökte strypa kvinna – inne på psykavdelning

1 av 4

avLinnea Järkstig

NYHETER

Med en handduk misstänks en man i 20-årsåldern att ha försökt strypa en kvinna – inne på en psykiatrisk akutvårdsavdelning i Stockholm.

Båda personerna var patienter på den stängda avdelningen.

”Var inte rädd, var glad, jag kommer hjälpa dig att dö”, ska mannen ha sagt.

Det var i maj i år som en 20-årig manlig patient tog sig in till en kvinnlig patient på en psykiatrisk akutvårdsavdelning vid Sankt Görans sjukhus i Stockholm.

Klockan 01.05 vaknade kvinnan av att mannen ska ha kommit fram mot hennes säng och attackerat henne genom att försökt strypa henne med en handduk. Då ska han ha sagt: ”Var inte rädd, var glad, jag kommer att hjälpa dig att dö”.

Kvinnan blev livrädd och fruktade för sitt liv. I ren panik lyckas hon föra in sina händer mellan handduken och hakan och på så sätt få luft, enligt polisens utredning.

”Det började svartna för ögonen och jag tänkte att nu är det kört”, har hon sagt till personalen.

”Skulle döda för att komma till Allah”

20-åringen ska ha gått från sitt rum till kvinnans rum intill – trots att de båda bor på en låst avdelning där patienterna inte ska kunna gå in och ut som de vill.

Mannen, som skrevs in på avdelningen dagen innan, har i förhör sagt att han ”var splittrad i det onda och goda inom sig”.

”Han sa att det onda inom sig var att han bland annat skulle döda någon för att komma till Allah”, står det i förundersökning.

Nu åtalas den 20-årige mannen på sannolika skäl misstänkt för försök till mord.

– Det känns som att bevisningen för fällande dom finns, men jag vill inte gå in på mer detaljer, säger åklagaren Anna Diedrich.

Ville ha tillbaka sitt skärp

Det är oklart hur den misstänkte 20-åringen ställer sig till anklagelserna. Enligt mannens advokat Douglas Bildberg kan han varken förneka eller bekräfta.

– Det är ett mycket speciellt ärende. Min klients inställning är att han inte kan erkänna eller förneka brott med anledningen att han inte vet vad som har hänt, säger han till Aftonbladet.

– Han har inte befunnit sig i ett sådant tillstånd att han kunnat redogöra för det.

Bara en timme innan mordförsöket ska mannen ha betett sig ”psykotiskt” och bett personalen om att få tillbaka sitt skärp, vilket han inte fick varpå han återvände till sitt rum.

Därefter ska han ha virat handuken mot kvinnans hals. Hon fick då flera blåmärken på både halsen och underkäken.

Mannen och kvinnan ska ha varit okända för varandra och i förhör framgår det att dörrarna mellan rummen varit öppna.

Två incidenter på kort tid

För knappt en vecka sedan misstänks en annan kvinna ha blivit våldtagen av en manlig patient inne på en psykiatrisk akutvårdsavdelning vid Sankt Görans sjukhus. Händelsen inträffade vid en annan avdelning.

Enligt Elizabeth Haking, chefläkare på Stockholm läns landstingsområde, är det svårt att göra en bedömning hur farlig en person med psykisk sjukdom kan vara eftersom det ”väldigt snabbt kan vända”.

– De här har hänt på två olika ställen med olika patienter. Vi jobbar hela tiden med säkerhet på de här olika vårdavdelningarna, säger hon.

Ska man behöva vara orolig som patient?

– Nej det ska man inte behöva, men det är svårt att förutsäga sådana här händelser. Det är djupt olyckligt och ska inte kunna hända, men ibland händer det, säger hon.

Aftonbladet har sökt verksamhetschefen för Nordvästra Stockholms psykiatri.

ARTIKELN HANDLAR OM