Thailand

Mats, 55, nedsövd i Thailand – får inte hjälp att åka hem

Av: 

Erik Melin

NYHETER

Mats Öberg, 55 år, är mycket allvarligt sjuk och ligger nedsövd på sjukhus i Thailand.

Hans familj vill flyga hem honom till Sverige – men försäkringsbolaget vill inte täcka kostnaderna.

– De säger att han åkte iväg med ett vårdbehov, men läkaren avrådde honom inte från att åka iväg, säger Mats son Rasmus Öberg, 21.

Mats Öberg gillar att resa med familjen. Ofta i samband med att de tittar på fotboll eller följer något sportevent. Men förra helgen flög han till Thailand för två veckors semester på egen hand. Inför resan kände han sig lite krasslig och hostade. Innan resan gick han därför till vårdcentralen i Eslöv. Han fick antibiotika utskrivet för en lättare lunginflammation men läkaren avrådde honom inte från att resa i väg, berättar Mats familj.

När Mats landade i Bangkok hostade han blod och kollapsade. Han fick vård på flygplatsen och fördes först efter 6-7 timmar med ambulans till ett statligt sjukhus i den thailändska huvudstaden.

Hemma i Eslöv började hans barn och ex-fru oroa sig. Mats hörde alltid av sig när han landat, men inte den här gången. Till slut lyckades hans dotter Ida, 25, hitta Mats genom att via en spårningstjänst se att hans telefon fanns på sjukhuset.

– När jag sedan ringde ambassaden i Bangkok så visste de om att han låg på sjukhus och undrade om vi inte redan fått besked om det via Utrikesdepartementet. Men det hade vi inte, säger Mats son Rasmus Öberg, 21.

Sjukhuset tog kontakt

I kontakt med UD hänvisades familjen tillbaka till ambassaden men de kände inte att de fick den hjälp med att förstå situationen som de behövde.

– De kunde inte säga så mycket. I stället fick vi direktkontakt med sjukhuset då personalen där använt min pappas telefon för att kontakta oss i familjen. De kunde inte så mycket engelska men både Ida och mamma jobbar på sjukhus och förstod de medicinska termerna. Sedan har vi fått hjälp av vänner som kan lite thailändska, säger Rasmus Öberg.

Familjen förstod att läget för Mats var mycket allvarligt och tillsammans åkte de nyligen till Bangkok för att vara vid hans sida och för att kunna påverka händelseutvecklingen själva. Väl på plats fick de hjälp av en svensk som var boende i Bangkok.

– Jag skrev ett inlägg på nätforumet Reddit och kom i kontakt med honom. Han har hjälpt oss mycket mer än ambassaden, med översättning, hjälp med praktiska saker och förflyttning till ett privat sjukhus, säger Rasmus Öberg.

”Alla organ har påverkats”

Mats har sedan han lades in på sjukhuset, samma dag som han landade i Bangkok, legat nedsövd och andas med hjälp av respirator.

– Läkarna tror nu att det är en lunginflammation som blivit så allvarlig att lungorna kollapsat. Han har dålig syresättning och alla hans organ har påverkats, säger Rasmus Öberg.

Under tisdagskvällen genomgick Mats en magnetkameraundersökning för att läkarna skulle kunna se om hans hjärna tagit skada, i och med att det tog flera timmar innan han hamnade på sjukhus. Undersökningen visade att han fått en mindre stroke.

Hur prognosen ser ut vet familjen inte.

– Nej, vi vet ingenting. Men hans lungor är så svaga så just nu ser det ut som att han inte kommer att kunna leva utan respirator, resten av livet. Det behövs en dramatisk förbättring från hur det är nu, säger Mats ex-fru Birgitta Öberg, mamma till parets tre barn.

Försäkringsbolaget ger ingen hjälp

Familjen vill få hem Mats till Sverige så att han kan vårdas här. Men någon hjälp med kostnaden för sjuktransport med flyg får man inte genom sitt försäkringsbolag Trygg Hansa.

– De ser ingen skyldighet att hjälpa till. De menar att han reste i väg med ett befintligt vårdbehov och att han aldrig borde gett sig ut. Men ingen har berättat det för honom. Ida och mamma har berättat om det här för sina kollegor på sjukhus i Lund och Malmö och de säger att det är skandalöst, säger Rasmus Öberg.

På Trygg Hansa förklarar försäkringsexperten Håkan Franzén att man som resande inte behöver ett okej från en läkare för att försäkringen ska gälla, men att man i varje fall gör en skadeutredning för att se om man ska ge försäkringsskydd.

– Jag känner till det aktuella fallet men kan inte kommentera just det. Men har man ett vårdbehov när man reser så ger inget försäkringsföretag i världen skydd för det som händer på resemålet. Varje gång görs en utredning, man tar in journaler och kollar vad man behandlas för i utlandet och hemma, innan man ger ett besked. De kunder som inte är nöjda med beskedet är välkomna att överklaga det, säger Håkan Franzén.

På Utrikesdepartementet känner man till Mats situation men kan inte kommentera det enskilda fallet.

– Men rent generellt kan ambassaden eller konsulatet i ett land hjälpa till med till exempel kontakt med anhöriga samt kontakter med sjukvård och andra myndigheter, säger Jessica Garpvall, presskommunikatör vid myndigheten.

Har startat insamling

Rasmus Öberg och familjen har nu startat en insamling

för att få ihop de pengar som behövs för att täcka sjukhuskostnader och flyg hem för Mats. Med ett inlägg på Facebook hoppas de nå ut till tillräckligt många för att få ihop vad som behövs.

– Det är absolut inte billigt, runt 800 000 för resan hem till Sverige med ett företag i Thailand som sysslar med sjukhustransporter. Sjukvårdskostnaderna är uppe i 300 000 nu och de lär stiga, han röntgas varje dag, säger Rasmus Öberg.

Redan har många valt att hjälpa familjen.

– Vi är väldigt tacksamma för de hjälper oss men också för dem som hör av sig och önskar oss lycka till. Nu hoppas vi att vi får hem pappa, säger Rasmus Öberg.

ANNONS EXTERN LÄNK

Fixa vita tänder hemma på 30 minuter – köp startkit här

Dentway

Publisert:

LÄS VIDARE

”Vi inom sjukvården ställs för utmaningar”

ÄMNEN I ARTIKELN

Thailand

Trygg-Hansa