Forskare: Exakt så mycket ska du sova för att må bra

Foto: Hasse Holmberg
NYHETER

En ny studie har tagit reda på hur mycket sömn du behöver för att hålla dig frisk, skriver Psychology Today.

Vissa människor är fullständigt välfungerande efter bara tre timmar sömn – andra behöver sova uppemot åtta för att bli människor igen. Kroppen återhämtar sig helt enkelt olika snabbt.

Sov sju timmar – inte mer, inte mindre

I en ny studie undersökte forskare nästan 800 friska människor i åldrarna 30-60 år och studerade allt från insulinnivåer, hjärtsjukdomar och sömn. Det visade sig att om män sover mer eller mindre än sju timmar så sänktes insulinkänsligheten och andra faktorer som kan utlösa vuxendiabetes ökade.
Så det perfekta antalet sömntimmar verkar vara precis sju. Men då gäller det att faktiskt sova sju timmar – inte bara ligga i sängen så länge. För att få sju timmars sömn behöver du säkert spendera minst sju och en halv timme i sängen varje natt.

Sov på natten eller ta tupplurer

Bäst är det att sova på natten eftersom människor är dagsaktiva djur. Rubbas den biologiska klockan påverkas även människors hälsa och det finns till och med studier som visar att de som arbetar skift dör i förtid. Ett sätt för skiftarbetare att ta igen sig är att få ta små tupplurer på arbetstid kombinerat med längre sovperioder på lediga dagar. Även om du bara sover sex minuter så har det visat sig förbättra produktiviteten och öka din pigghet.

Sover du dessutom i ett svalt rum, är uppe på morgonen när det är ljust, tränar regelbundet och har ungefär samma läggtider varje kväll förbättras din sömnkvalitet.

ARTIKELN HANDLAR OM