Ida, 19, tröttnade på tafsandet – skrev låt

avMarielle Theander Olsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Ida Gratte, 19, tröttnade på att vara rädd när hon gick hem efter krogen. Hon skrev en låt för att uppmärksamma att många tjejer utsätts för sexuella övergrepp, skriver Barometern. Nu har hennes video setts över 45 000 gånger.

Foto: Privat.
Ida Gratte.

Ida Gratte, 19, är musiker och har alltid skrivit låtar. När hon började gå ut på krogen märkte hon att hon kände sig otrygg – både på dansgolvet och när hon skulle gå hem sent på nätterna.

– Det finns folk som tafsar och många tjejer vågar inte gå hem själva. Jag blev trött på det och ville skriva ut mina känslor med min låt. Mänskligheten borde ha kommit längre än att vi ska behöva vara rädda, säger Ida Gratte till Aftonbladet.

”Vill att folk ska veta hur det är”

Hon skrev låten ”Fucked up world” baserad på sina egna upplevelser och la ut den på sin Facebooksida på måndagskvällen tillsammans med ett långt inlägg. I skrivande stund har videon setts över 45 000 gånger.

”Bara för att jag inte har en pojkvän betyder det inte att jag vill ha dig. Och jag vill kunna ha på mig min korta kjol utan att du tittar på mig sådär. Jag är ingen köttbit, jag är bara en tjej som tycker att det är dags för en förändring i den här världen, sjunger hon på engelska.

– Jag vill att folk ska veta hur det faktiskt är i dagens samhälle. Jag vet inte om killarna vet vad tjejerna faktiskt tycker om det, säger hon.

Många känner igen sig

Enligt Ida har reaktionerna på låten till största delen varit positiva.

– Många tjejer i min ålder har sagt ”det är precis som jag känner också” och tycker att det är bra att jag försöker ta upp det. Men även några unga killar har hört av sig och sagt att det är hemskt som det är.

Hon hoppas att låten ska få människor att öppna ögonen och hjälpas åt att förändra.

– Jag hoppas att det leder till fler diskussioner och till handlingar som leder till förändringar i slutändan. Och att folk inser att de inte är själva med det här.

Publicerad: