Linköping

Tora, 5, rymde för att hälsa på vännen Olle

Av: 

Linnea Järkstig

NYHETER

Mitt i natten, i regn och mörker, sågs Tora, 5, cykla ensam i centrala Linköping.

Hon skulle hälsa på sin kompis.

– Hon hade på sig hjälmen och hade punka hela tiden, men hon tyckte att det var spännande, säger mamma Nanette Röyter.

Lilla Tora, 5, hade berättat för sin mamma att hon någon natt planerade att rymma till sin kompis Olle i Berg, en mil norr om Linköping. Något som mamma Nanette Röyter inte trodde skulle hända.

Men natten till onsdag hände det – flickan gick upp, klädde på sig, satte hjälm på huvudet och tog cykeln för att träffa sin kompis.

Men efter fyra kilometer tog det stopp.

– Hon var glad, pigg och berättade vart hon var på väg. Hon tyckte inte att det var något konstigt, säger Ronnie Dalhqvist, vakthavande befäl på polisen i Östergötland.

”Visste inte att hon var borta”

Klockan var då 04.26 på morgonen och en person som hade sett flickan helt ensam i regnet och mörkret hade slagit larm till polisen.

Så Tora fick åka polisbil tillbaka till familjen – och hennes mamma Nanette Röyter vaknade av att det stod poliser i hennes hall.

– Jag hade ingen aning om att hon var borta. Jag förstod inte riktigt vad som hände men sedan kom Tora inspringande och skrek att hon åkt polisbil. Då frågade jag om hon hade rymt, säger hon.

Tora fick dåligt samvete över att hon rymt hemifrån och lovade både polispatrullen och mamma att aldrig göra det igen.

– Hon var lite skakig efteråt och sa att hon inte vill rymma igen, säger Nanette Röyter.

Bjöd in till kalas

Dessutom passade Tora på att bjuda in polisen till sitt 6-årskalas i juli. Kalaset skulle ha dinosaurietema, men efter nattens äventyr blir det dinosaurie- och polistema, enligt Nanette Röyter.

Och det verkar som att hon får besök av självaste polisen.

– Vi ska se till att patrullen är på plats. Det vore en höjdare för både henne och hennes gäster om hon får besök av polisen, säger Ronnie Dahlqvist.

– Jag undrar vad det kan bli av en sådan liten tjej med en sådan iniativförmåga redan nu. Det är sådana människor vi behöver i samhället, säger han.

På morgonen när Tora kom till förskolan hade hennes kompis, Olle, frågat varför hon aldrig dök upp – helt ovetandes om vad som hänt.

ANNONS

50% REA hos Åhléns! Se till att fynda dina favoriter från välkända varumärken.

Extern länk från Åhléns

Shoppa här!

SE OCKSÅ

Mamman om rymlingen Tora, 5

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Linköping