Stefan Löfven

Löfven om det ryska hotet: ”Inget direkt hot mot Sverige”

Av: 

Pär Karlsson

Linnea Järkstig

Stefan Löfven i New York.
Stefan Löfven i New York.

NYHETER

NEW YORK/STOCKHOLM. Statsminister Stefan Löfven (S) bekräftar att ”det inte finns något direkt hot mot Sverige”.

Orsaken till återmilitariseringen av Gotland beror på ett allmänt osäkert läge.

– Det är utifrån det allmänna osäkra läge som finns i Östersjön och Nordeuropa, säger han på en presskonferens.

I söndagskväll gick Dagens Nyheter ut med uppgifter om att svensk underrättelsetjänst fått in information om ett ökat militärt hot från Ryssland – mot Sverige.

Innebörden i hotet är topphemligt och beskrevs som ”av synnerlig betydelse för rikets säkerhet”. I samband med en presskonferens på FN:s högkvarter i New York, kommenterade statsminister Stefan Löfven uppgifterna.

– Vi har sagt det förut och det inte finns något direkt hot mot Sverige. Vi har sedan långt tillbaka fört diskussioner i försvarsfrågan och kommit överens om att vi måste höja vår militära kapacitet, säger han på en presskonferens i New York.

”Allmänt osäkert läge”

Orsaken till att återmilitariseringen av Gotland beror enligt statsministern på ett allmänt osäkert läge.

– Vi höjer vår militära kapacitet och vår militära förmåga utifrån det allmänna osäkra läge som finns i Europa, inte minst i Östersjön och Nordeuropa. Sedan är det försvarsmaktens uppgift att hantera de ökade resurserna.

Han poängterade dock att Sverige ser en allmänt höjd osäkerhet i sitt närområde.

– Bland annat med anledning av det som hände och fortfarande pågår i Ukraina, men även den ökade aktiviteter i Östersjöområdet. Det är därför vi står fast vid vår linje, att vi är fortsatt alliansfria då det bidrar mest till stabilitet och säkerhet just nu. Men vi höje också vår försvarsförmåga och utöker olika typer av samarbeten, bland annat med Finland.

Flyktingtoppmöte i USA

Statsminister Stefan Löfven (S) är just nu på plats i New York för flyktingtoppmöte med Barack Obama. Mötet hålls i morgon, men i dag öppnar FN:s generalförsamling i New York.

Det hela sker samtidigt som USA, bland annat New York, drabbats av flera olika attacker. I stadsdelen Chelsea exploderade för två dagar sedan en bomb som skadade 29 personer. Säkerheten i stan har höjts rejält.

Löfven menar att händelserna är "ytterligare tecken på tiden vi lever i".

– Det är allvarligt, men nu har ju polisen i New York gett uttryck för att de har ett intensivt utredningsarbete igång och att de har stora förhoppningar på att det här ska kunna lösas. Jag känner själv ingen oro för säkerhetssituationen, men det är dessvärre så att samhällen riskerar att bli mer tillslutna efter den här typen av attacker.

Också stats- eller regeringschefer från Tyskland, Etiopien, Jordanien, Kanada och Mexiko deltar i toppmötet.

– Nu ska vi bekämpa grundorsaken till att människor tvingas fly, säger Stefan Löfven när han inleder presskonferensen.

ANNONS

Glöm inte mors dag på söndag – beställ idag för leverans i tid

Extern länk från Interflora

Beställ nu

 PLUS:  Sveriges framtid

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Stefan Löfven

ÄMNEN I ARTIKELN

Stefan Löfven