Slutkisat för alla barn – billigare med brillor

Foto: En liten kille med glasögon.
NYHETER

Inget barn i Sverige ska behöva lida av nedsatt syn i onödan.

En ny bestämmelse tvingar landstigen att subventionera köp av glasögon för barn och ungdomar upp till 19 års ålder.

Fler än vart tionde barn kan vara i behov av glasögon eller kontaktlinser. Det innebär uppemot 170 000 barn i åldrarna 8–19 år och nu ska en ny bestämmelse i hälso- och sjukvårdslagen tillgodose alla barns behov av synhjälpmedel.

”Seger för alla barn”

Den ändrade lagen tvingar Sveriges landsting att lämna ett stöd på minst 800 kronor för inköp av glasögon eller kontaktlinser till barn upp till och med 19 år.

– Det här är en seger för alla barn med synnedsättning som nu kommer att kunna hänga med i skolan och i fritidsaktiviteter, säger Lena Holm, generalsekreterare för Majblomman, Sveriges största ideella barnhjälpsorganisation.

Barns rättigheter

Majblomman har länge arbetat för att alla barn i Sverige ska garanteras stöd till glasögon eller andra hjälpmedel som stärker synen. I organisationens senaste undersökning från 2012 svarade sex procent av de tillfrågade familjerna att de av ekonomiska skäl tvingats avstå från att köpa glasögon det senaste året.

– Men vi tycker att det är viktigt att man inte betraktar det här som en fråga om barnfattigdom. Det är en fråga om barnrättigheter, säger Lena Holm.

Den nya förordningen träder i kraft den 1 mars.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Hälsa

Skolbarn