Tror du att den här debatten är oviktig? Tänk om

1 av 4
NYHETER

Athens, Ohio. Vem är bäst som inhoppare om nästa president plötsligt blir sjuk eller dör?

Det är vad tittarna har att fundera allra mest på när Mike Pence (Republikanerna) och Tim Kaine (Demokraterna) drabbar samman under vice presidentkandidatsdebatten i natt.

Till skillnad från presidentkandidaterna har vice presidentkandidaterna bara en debatt på sig att visa de amerikanska väljarna vem som kan tänkas vara bäst i rollen.

Den debatten sker i natt svensk tid, på Longwood University i delstaten Virginia och då heter huvudpersonerna Mike Pence, 57, och Tim Kaine, 58.

Till stor del handlar valet den 8 november framförallt om deras chefer, presidentkandidaterna Donald Trump och Hillary Clinton.

Men det innebär inte att vicepresidentdebatten är oviktig.

Har hänt förr

Den som blir vice president blir också ställföreträdande president om något skulle hända med landets överbefälhavare, som svår sjukdom eller ett dödsfall. Och så har varit fallet vid fjorton tillfällen, åtta av de gångerna har berott på att den sittande presidenten har dött.

Övat med testdebatter

Båda kandidaterna ska ha övat med testdebatter, enligt New York Daily News. Ett av Mike Pence mål ska vara att snabbt avvärja attacker mot sin presidentkandidat, Donald Trump, enligt Scott Walker, guvernör i Wisconsin, som sägs ha spelat rollen som Tim Kaine i Pences testdebatter.

– Jag tror att Mike Pence snabbt kommer att behöva avvärja attackerna och svänga in på Hillary Clintons problem, och de är många, sa Walker enligt tidningen.

Trump har haft en tuff vecka, inte minst efter avslöjandet om hans skatteaffärer. Pence har tidigare fått städa upp efter Trumps kontroverser, bland annat i bråket kring familjen Khan, vars son dog i Irak.

Frågor om abort

Pence och Trump har också haft olika inriktning i flera frågor tidigare, något som kan bli en utmaning att kompromissa kring som radarpar i Vita huset.

Kaine har haft Washingtonadvokaten Robert Barnett vid sin sida under testdebatterna, enligt Politico. Han kan mycket väl få frågor om Clintons tidigare skandaler, som UD-mejlen hon skickade från en privat mejlserver, eller uttalandet om att Donald Trumps supportrar var "beklagansvärda", något hon senare fått backa kring. Tim Kaine har tidigare sagt att han inte skulle ha använt det uttrycket.

... och kristna tron

New York Times spår att de båda två lär få frågor om sin kristna tro, eftersom den spelat roll för bådas politiska väg, exempelvis vad gäller rätten till abort.

Båda kandidater lär också få frågor om sådant som kom upp under den första presidentdebatten - och veckan efter. En av de större nyheterna under förra veckan - om att Trump kan ha undvikit att betala skatt i flera år - är en sådan fråga.

40 procent kunde inte namnen

För Pence del kan det också hända att han får frågan om varför han under primärvalen faktiskt stöttade en annan republikansk kandidat, Ted Cruz, fram till dess att han utsågs till Trumps vice presidentkandidat.

Säkert är att både den republikanske guvernören från Indiana och demokratsenatorn från Virginia lär få lägga störst fokus på att helt enkelt göra reklam för sina presidentkandidater, eftersom de själva är så okända. Hela 40 procent av de tillfrågade väljarna i en ABC News-undersökning nyligen kunde inte namnen på vice presidentkandidaterna.

Men ett par gånger i historien har just vice presidentkandidater lyckats göra rejäla magplask under debatten.

Det kanske mest kända exemplet spelas nästan alltid upp inför debattsäsongen och har sänts på bland annat CNN dagarna före vice presidentdebatten. Det är från 1988, när George Bush den äldres vicepresidentkandidat Don Quayle hävdade att han hade lika mycket erfarenhet från kongressen som Jack Kennedy haft när han kandiderade till president.

"Ingen Jack Kennedy"

Svaret från demokraternas vicepresidentkandidat Lloyd Bentsen, som varit senator från Texas i många år, var enkelt och slagkraftigt:

– Jag tjänstgjorde med Jack Kennedy. Jag kände Jack Kennedy. Jack Kennedy var en vän till mig. Senatorn, ni är ingen Jack Kennedy, sa han.

Trots den misslyckade debatten vann Bush och Quayle valet.

Den första presidentdebatten för en vecka sedan drog hela 84 miljoner tittare, vilket var nytt rekord. Den vice presidentdebatt som hittills har dragit mest tittare gick av stapeln 2008 mellan dåvarande senatorn Joe Biden och Alaskaguvernören Sarah Palin. 69,9 miljoner amerikaner tittade på den debatten, enligt Politico.

Sannolikhet just nu att bli president:

Clinton: 71,4%   Trump: 28,6%

Hur kan det skilja så mycket fast opinionen är jämn? Klicka här för förklaring.

Källa: FiveThirtyEight 8 nov (baserat på prognos i alla stater).

Sammanställning: Johan Furusjö

ARTIKELN HANDLAR OM