Vakterna spred rasism – klubbarnas tillstånd utreds

avOlof Svensson, Susanna Nygren

Malmö stad har inlett ett tillsynsärende efter Aftonbladets avslöjande om ordningsvakter.

Ärendet gäller serveringstillstånden på nattklubbarna där vakterna arbetar.

– Är det brottslig verksamhet på ett ställe kan det bli frågan om en sanktion, säger Josefin Croset på tillståndsenheten i Malmö.

Två ordningsvakter i Malmö misstänks för hets mot folkgrupp efter Aftonbladets avslöjande om en rasistisk grupp på Facebook. Nu utreder Malmö stad även klubbarna där vakterna arbetar.

– Vi har ett öppet tillsynsärende med anledning av det som har uppmärksammats, säger Josefin Croset på tillståndsenheten i Malmö, som har hand om serveringstillstånd.

Ärendet ska utreda om det ska bli någon form av sanktion mot nattklubbarna, som tillhör samma koncern.

– Det finns tre sanktionsmöjligheter enligt alkohollagen; erinran, varning och återkallelse. Vad det kan bli av det vågar jag inte säga än, säger Josefin Croset.

Är det vanligt att ni utreder nattklubbar efter misstankar om brott?

– Nej, det kan jag inte säga att det är. Vi får invänta polisens undersökning. Eftersom de har inlett en förundersökning är vi beroende av den.

”Ska utredas på bästa sätt”

I Facebookgruppen skrev vakterna nedsättande och rasistiska kommentarer om gäster, la ut bilder på människor med utländsk barkgrund och skröt om hur de använde övervåld. I förra veckan meddelade polisen att två av vakterna i gruppen misstänks för hets mot folkgrupp. Åklagare Lena Körner ville på måndagen inte uttala sig om utredningen.

– När vi är i det här skedet är risken då att vi förstör saker och ting. Jag vill att det här ska utredas på bästa sätt. Därför vill jag inte gå ut i förväg och tala om hur många misstänkta det är nu, säger hon.

I fredags lämnades en framställan om offentlig försvarare in till Malmö tingsrätt för två misstänkta. Aftonbladet har pratat med en av försvararna, men han vill inte lämna några kommentarer.

Även länsstyrelsen utreder

Flera av personerna som var aktiva i Facebookgruppen har tillstånd att arbeta som väktare. Efter Aftonbladets granskning utreder länsstyrelsen i Skåne om de ska förlora det tillståndet.

– Det vi har fått reda på är tillräckligt för att man ska börja utreda ett återkallande av godkännande för anställning i auktoriserat bevakningsföretag, säger Henrik Kvennberg, tillsynsansvarig länsstyrelsen i Skåne. 

Enligt Henrik Kvennberg rör det sig om två väktare som arbetar för Securitas.

Här kan du läsa alla artiklar i Aftonbladets granskning om ordningsvakterna.

 PLUS:  Den svenska rasismen

ARTIKELN HANDLAR OM