Här var det säsongslägsta – men han bor ännu kallare

1 av 3
NYHETER

På lördagen blev det säsongslägsta i Naimakka i Kiruna kommun. Men Evald Teofilusson i Nedre Soppero hade det lite kallare hos sig.

– Jag är van med det här.

Enligt SMHI var det 33,3 minusgrader i Naimakka i norra Sverige på lördagen vilket ska vara den säsongslägsta temperaturen enligt dem. Men Evald Teofilusson, 67, har det ännu kallare där han bor i Nedre Soppero i Kiruna Kommun – det kunde han meddela på lördagskvällen.

– Just nu är det 35 minusgrader.

De låga graderna är dock ingen match för Evald som har bott där sedan barnsben.

– Jag är van. Det handlar bara om att elda lite extra i pannan och slänga på sig lite mer kläder, sa han till Aftonbladet som besökte honom i början på året då det var 40 minusgrader.

Måste fylla på med ved

Evald, som bokför dygnets temperaturer, berättar att det var under natten till lördagen som graderna började sjunka från 25 minus till det nu 35 minusgraderna.

– Klockan 01:30 i natt var det 28 minusgrader när jag fyllde på med ved.

Han berättar att han måste vakna för att elda – under ett dygn har han använt sig av åtta bananlådor fyllda med ved. När det var 34 minusgrader utomhus  på lördagseftermiddagen hade han lyckats få upp det till 16 grader inomhus.

– Då skrev jag att ”jag är nöjd ändå”.

”Van med det här”

För att kunna hantera kylan har han hållit igång hela dagen genom att gå ut med sin hund Walle, bära ved och klä sig varmt.

– Kylan är inga problem alls, jag klarar av den.

Enligt Evald var det länge sedan han har varit så aktiv som på lördagen. Men hans planer på att klä utomhusgranen stoppades.

– Jag fick avsluta för jag fick inte till det. Kablarna knäcktes i ljusslingan.

Han har inga generella råd för hur man klarar av kylan.

– Jag vet inte, jag är ju van med det här.

Men några tips kan Evald komma med till den som inte är lika van.

– Ät varm mat och drick varmt, i dag åt jag gryta och drack kaffe. Och se till att ha fräscha kläder, är du ren och fräsch så går det bra.