Pilotstrejken på SAS kommer allt närmare

NYHETER

Förhandlingarna avbrutna i kväll – nytt möte i morgon

1 av 2 | Foto: SAS-piloter går ut i strejk.

Strejken på SAS rycker allt närmare sedan facket i dag avvisat medlarnas bud.

Man har nu avbrutit förhandlingarna för i dag – hittas ingen lösning bryter strejken ut klockan 18 i morgon.

– Vi avvaktar nu och ska ha ett nytt möte i morgon bitti, säger Rebecca Rosenvinge, presskoordinator på Svensk pilotförening.

Facket avvisade i dag medlarnas bud i konflikten och nu återstår det inte lång tid innan strejken är ett faktum.

”SPF har under lång tid försökt enas med SAS kring avtalstolkningar, men det har varit en svår och näst intill oframkomlig väg där arbetsgivaren utnyttjat tolkningsföreträden kring otydliga delar maximalt”, skriver facket i ett pressmeddelande.

Arbetsgivaren: ”Oseriöst”

Varslet som Svensk pilotförening lagt träder i kraft klockan 18 i morgon och det rör sig om total arbetsnedläggelse på SAS kortlinjer, inrikeslinjer samt resor inom Europa.

Totalt tas då mellan 300 och 350 piloter ut i strejk. Varslet omfattar de medlemmar i SPF som är anställda av SAS, tjänstgör som piloter på kortlinjer och har Arlanda som bas.

Svenska resenärer, till exempel supportrar på väg till fotbolls-EM i Frankrike, riskerar att drabbas hårt.

– Men vi hoppas att vi når en lösning i morgon, säger Rebecca Rosenvinge, presskoordinator på Svensk pilotförening, till Aftonbladet men vill inte kommentera förhandlingarna mer i detalj.

”Fem gånger mer än medlarnas bud”

Mattias Dahl är vd i arbetsgivarorganisationen Svenska Flygbranschen som tackade ja till medlarnas bud. Han säger att parterna står långt i från varandra i förhandlingen och avfärdar piloternas krav som "oseriöst".

Piloterna står, enligt arbetsgivaren, kvar vid sina ursprungskrav med samlade kostnadsökningar på "i runda slängar tio procent"

– Det är fem gånger mer än medlarnas bud som är i nivå med 2,2 procent som andra grupper accepterat. Det gäller även andra grupper på flyget, exempelvis kabinpersonal, säger Mattias Dahl till TT.

Lösning i Norge

I Norge har SAS enats om ett nytt avtal med de norska pilotförbunden NSF och SAS Norge Pilotföreningen (SNF).

Avtalet, som gäller från den 1 april och är giltigt i ett år, innebär att samtliga SAS-flyg till och från Norge kommer att gå som planerat.

Det uppger SAS i ett pressmeddelande.

På Konsumentsverkets sajt tar man på en speciell sida upp vilka rättigheter man har som konsument vid en eventuell flygstrejk.

Flygpassagerares rättigheter regleras av en EU-förordning. Den gäller för hela EU samt för Norge, Island och Schweiz. Personer som drabbas av en inställd flygning på grund av strejken har framförallt tre rättigheter, skriver Konsumentverket:

1. Rätt till ombokning eller återbetalning av biljetten.

2. Rätt till mat och dryck

3. Rätt till hotell

ARTIKELN HANDLAR OM