Sanders-anhängare protesterade med fisar

Foto: John Minchillo/AP/TT
NYHETER

Inför Hillary Clintons tal på demokraternas konvent i Philadelphia i natt svensk tid bjöd en grupp Bernie Sanders-anhängare på bönmiddag. De uppmanade matgästerna att fisa i riktning mot konventarenan för att visa att den politiska processen stinker.

Protesterna runt båda de amerikanska partikonventen har generellt varit en lugn historia. Sju personer greps i onsdags kväll efter att de försökt ta sig in på arenaområdet under president Barack Obamas tal. Vid republikanernas konvent i Cleveland förra veckan, där 6 000 poliser fanns på plats för att hålla ordning, gjordes 24 gripanden.

De flesta demonstranter i Philadelphia är Sanders-anhängare, eller anti-Clinton. "Sätt Hillary i fängelse"-skyltar syns i Philadelphia men var betydligt vanligare vid republikanernas konvent. Även frågor som Black lives matter, Palestina, legalisering av marijuana, hydraulisk spräckning ("fracking") och ekonomiska orättvisor uppmärksammas i protesttågen.

Medea Benjamin, erfaren aktivist från Code Pink som jobbar för fred och social rättvisa, lyckades genomföra en aktion på arenan i Cleveland under Donald Trumps tal. Nu är hon på plats i Philadelphia.

Protesterna är en viktig metod för att sätta press på det politiska systemet. Vi behöver sätta press både på insidan, genom progressiva kandidater, och på utsidan med hjälp av gräsrötter på gatorna, säger hon till TT.

ARTIKELN HANDLAR OM