Obeväpnad svart man skjuten i USA

NYHETER

Vårdaren Charles Kinsey skulle hjälpa en autistisk pojke av vägen, då sköts han av polisen. När han frågade polisen som avlossade skotten varför han skjutit ska han ha svarat: "jag vet inte".

Ännu en obeväpnad afroamerikansk man har skjutits av polis i USA. Denna gång liggandes på rygg, enligt polisens order, med händerna i luften samtidigt som han försökte övertala en autistisk patient att samarbeta. Ändå sköt Miami-polisen vårdaren Charles Kinsey i benet.

Den autistiske mannen hade på eget bevåg lämnat sitt gruppboende och satt sig mitt i gatan för att leka med en leksak. Han vägrade flytta sig vilket Kinsey försökte övertala honom att göra.

Några minuter senare kom polisen till platsen. Enligt Miami Herald uppger polisen att de ska ha fått ett larm om att en man suttit i gatan med vad som såg ut att vara en pistol och hotat att ta livet av sig.

Fångades på film

I en film från en mobilkamera går det att se och höra händelseförloppet fram till att Charles Kinsey skjuts i benet. Det går att se hur Kinsey ligger på rygg och med händerna i luften. Han ska ha lagt sig efter att polisen beordrat honom och den autistiska mannen order om att lägga sig ned.

– Det är en leksakslastbil han har i handen och jag är beteendeterapeut på ett gruppboende, ropar Kinsey till polisen i videon.

Han övergår sedan till att försöka övertala sin patient att lägga sig på magen, men får ingen respons. Kinsey bad upprepade gånger polisen att inte skjuta, men förgäves.

Senare i en intervju med en lokal tv-station berättar han hur förvånad han blev när han ändå blev skjuten.

– Det kändes som ett myggbett, säger han.

Han berättar att efter han blivit träffad frågade han polisen varför han skjutit.

– Han svarade att "jag vet inte", säger Kinsey.

Inget vapen påträffades av polisen och myndigheten har inte ännu redogjort för vad som gått fel eller uppgett namnet på den som sköt.

Polisen ska också ha satt handfängsel på Kinsey när han omhändertogs.

"Finns inga ursäkter"

Charles Kinsey advokat Hilton Napoleon tycker att det som hänt är oförsvarlig.

– Det finns inga ursäkter för att skjuta en obeväpnad man som talar till dig och informerar dig att han inte är beväpnad och att han gör sitt jobb som vårdare, säger han enligt the Mirror.

Polisen ska ha skjutit tre skott med ett automatgevär var av ett träffat Kinseys ben.

Charles Kinsey skadades lindrigt och kommer kunna lämna sjukhuset inom några dagar.

ARTIKELN HANDLAR OM

USA

Miami