Polisen förtegen kring insatsen på Pride

NYHETER

Polisen är förtegen om hur insatsen under Pridefestivalen ser ut.

Under lördagen dementerade att ett beslut om att alla poliser tjänst i polisområde Stockholm city skulle bära vapen hade fattats.

– Det är normalt läge som gäller på beväpningen, säger Eva Nilsson, informatör vid Stockholmspolisen.

Enligt uppgift till Aftonbladet hade polisen i Stockholm city beslutat om att samtliga poliser i tjänst, även de som arbetar i inre tjänst med till exempel utredningsärenden, skulle vara beväpnade.

Uppgiften gjorde gällande att pistol var det aktuella tjänstevapnet som alla i tjänst i cityområdet skulle bära.

– Senast ett sådant beslut fattades var i samband med attentaten i Paris, säger en källa.

Eva Nilsson, informatör vid Stockholmspolisen, dementerar uppgiften.

– Jag har pratat med kommenderingsledningen och det finns inget beslut utöver det som gäller till vardags. Det är normalt läge som gäller på beväpningen oavsett om du är ute på fält eller inne. Det finns ingen anledning till oro, säger Eva Nilsson.

Kommenterar inte insatsen

Inför festivalen har frågor om hot och säkerhet varit aktuella. Inte minst med tanke på terrordådet i Orlando, Florida, den 12 juni 2016 då Omar Mateen dödade 49 personer på gayklubben Pulse. I samband med dådet svor gärningsmannen trohet till IS.

Mats Eriksson, kommunikatör vid Stockholmspolisen, vill inte kommentera hur polisens insats ser ut.

– Vi kommenterar aldrig storleken på våra insatser eller hur vi jobbar. Vi har de resurser som vi anser nödvändiga inför den här händelsen och andra händelser, säger han.

Följer händelser i omvärlden och närheten

Om terrordådet i Orlando har påverkat polisens hotbildsanalys vill han heller inte svara på.

– Vi följer kontinuerligt vad som händer i övriga världen och i vår närhet och håller oss uppdaterade med den informationen vi får. Det ingår i vår helhetsbedömning, säger Eriksson.

Man är även förtegen kring om man följer grupper och/eller individer som kan misstänkas utgöra ett hot i samband med festivalen.

– Vi kan inte kommentera vilka vi har extra koll på eller vilka organisationer vi jobbar med eller har koll på, säger Mats Eriksson, kommunikatör vid Stockholmspolisen.

”Viktigt att stå upp”

Stockholm prides ordförande Christian Valtersson uppger att han inte märkt av någon särskild oro bland besökarna med bakgrund av terrordådet i Orlando.

– Det är mer från medias sida som det har varit ett stort intresse för säkerhetsfrågorna. Jag kommenterar inte den explicita hotbilden eller om vi justerat vårt säkerhetsarbete. Vi har och har alltid haft ett bra samarbete med polisen och är trygga med polisens insats, säger han.

Terrordådet i Orlando visar att Pride behövs mer än någonsin, menar Valtersson.

– Det är en otrygg omvärld och då måste det vara så att vi står upp mot det och snarare visar att det är viktigt att stå upp för människors rätt att vara vem man vill, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM

Pride

Hbtq