Hanna, 19: "Därför visade jag brösten på skolfotot"

Av: Malin Wigen

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Privat
Hanna Bolander står barbröstat på klassens foto till skolkatalogen.

I höstas när Hanna Bolander skulle ta ett spexfoto med sin gymnasieklass så bestämde klassen att någon tjej borde vara barbröstad på fotot. Det var Hanna som blev den tjejen.

– För tio år sedan hade den här bilden aldrig gått igenom, säger hon.

I höstas fotograferades 19-åriga Hanna Bolander, i Växjö, barbröstad på sin klass spexfoto till skolkatalogen.

– Det var en spontan grej. Min klass är väldigt politiskt aktiv, både de och jag brinner för feministiska frågor. Syftet var att neutralisera kvinnokroppen, det är en del av jämställdhetsarbetet, säger hon.

I ett uppmärksammat blogginlägg skriver Hanna att fotograferingen var som en befrielse och att det kändes naturligt: "Jag menar, jag vet inte hur många killar som i sista sekunden bestämmer sig för att slänga av sig tröjan på ett spexfoto för att spänna sig lite. Eller ”sköna snubbar” som rent av planerar i veckor att de ska stå med sitt ”crew” och posera med bar överkropp. Så varför skulle inte jag kunna göra detsamma bara för att jag är tjej?"

"Det var såklart inte hejarop"

På kvällen blev Hanna lite nojig för vilka reaktioner hon skulle få.

– Jag tänkte "vad har jag gjort". Men jag ångrade mig absolut inte.

Hon var dock inte säker på att bilden skulle gå igenom och komma med i skolkatalogen överhuvudtaget. Mentalt förberedde Hanna sig för att ta fajten: "Men argumentationen kom aldrig. Självklart så blev processen längre än för en kille som tar av sig tröjan, där det inte ens finns en process utan det räknas bara som en självklarhet att han ska ha rätt till det. Det var tvunget till att gå igenom rektorn, elevkåren, skolledningen, tema klasskort o.s.v. Men till min förvåning så blev jag inte ifrågasatt, de ville snarare informera mig om vilka risker som finns".– Det var såklart inte hejarop men de kunde acceptera bilden.

"Kvinnor är människor, inte objekt"

Om inte hade kommit med skulle Hanna försökt gå vidare med bilden på något sätt ändå.

– Jag brinner ju för de här frågorna, jag ville väcka debatt.

I inlägget skriver hob: "Vi lever helt enkelt i ett samhälle där det är okej att visa en naken kvinnokropp som den är objektifierad men hell to the no att en kvinna kan visa sin kropp precis så som den är, naturlig och vacker. Kvinnor är inte objekt, kvinnor är människor".

Chockad över uppmärksamheten

När bilden kom ut i skolkatalogen i september fick Hanna nästan bara positiv respons. Vissa undrade varför Hanna gjort det, vilket hon förklarar i sitt blogginlägg: "Enligt min mening så borde kvinnor ha rätt att visa sina bröst lika offentligt som killar. Vill du som tjej täcka dina bröst? Fine. Vill du som kille täcka dina bröst? Fine. Men jag tycker att alla ska ha rätten att bestämma själva".

– Det verkar som om folk håller med. Jag är dock fortfarande lite chockad över att det här uppmärksammades så pass mycket.

"Vi är på väg åt rätt håll"

Hanna tror inte att bilden i sig kommer att ha någon effekt eller betydelse men enligt henne visar bilden att vi kommit långt gällande jämställdhet.

– För tio år sedan hade den här bilden aldrig gått igenom. Den är en uppmuntran på att vi verkligen är på väg åt rätt håll.

Publicerad: