Tess stod upp mot nazister – nu hyllas hon över hela Europa

avAndreas Randhir Granfors

J.K. Rowling: ”Du är magnifik”

1 av 10

Tess Asplund, 42, stod upp mot nazisterna under demonstrationen i Borlänge den första maj. Bilden där hon höjer armen mot nazisterna har spridits över internet de senaste dagarna och nu hyllas Tess världen över för sitt initiativ.

Det var under första maj som den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen, NMR, marscherade genom Borlänge. Tess ställde sig då i vägen för nazisttåget och allt fångades på bild.

– Jag bara kände att "det får inte marschera några nazister på våra gator" och så gick jag fram. Jag stirrade på en av dem och han stirrade tillbaka men rörde inte en min. Ingen sa ett ord. Sedan kom polisen och körde bort mig. Jag var inte rädd, jag var förbannad, sa Tess då. Bilden har fått enorm spridning de senaste dygnen och nu hyllas Tess initiativ i flera utländska medier.

”Du är magnifik”

Bland annat skriver Harry Potter-skaparen J.K. Rowling på Twitter: ”Se vad den här kvinnan gjorde. Tess Asplund, du är magnifik”. Tidningar i England, Spanien, Italien, Frankrike och Grekland skriver även de om Tess.

– Hela den här uppståndelsen är så sjuk. Jag är så van vid min knutna näve, det är min Nelson Mandela-gest som jag använt sedan jag blev aktivist för 26 år sedan, sade Tess under tisdagen.

– Uppenbart är det ju en bild som berör, och det är ju något man självklart vill som fotograf. Jag antar att det är det här klassiska, en person som ställer sig i vägen för flera ganska skräckinjagande personer, att det är lite David mot Goliat, sade fotografen David Lagerlöf till TT under tisdagen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Nazism