Klippet som ska stoppa den skärpta asylpolitiken

Publicerad 2016-04-02

”Vart är vi på väg?” har setts av flera hundra tusen

Vart är vi på väg?

Under hashtaggen #vartärvipåväg2016 försöker en grupp personer slåss för asylsökandes rättigheter i Sverige. I ett klipp, som har många liknelser med det klassiska, svenska programmet På Spåret, vill de få svenskar och politiker att tänka till.

– Vi vill att alla hoppar på det här, säger Sara Wåhlin, en av de engagerade, till Aftonbladet.

Bakom initiativet Vart är vi på väg? står en grupp privatpersoner i Malmö som alla är aktiva inom asylfrågor. Vart är vi på väg är en delkampanj i initiativet Folkkampanj för asylrätt. På eget initiativ har de startat kampanjen för att de lagförslag kring den skärpta asylpolitiken ska uppmärksammas och förhoppningsvis stoppas. Förslagen består bland annat i att det blir svårare för barn att återförenas med sina familjer om uppehållstillstånden är kortvariga och att det blir svårare att söka asyl som id-lös.

”Vill nå den vita medelklassen”

Med hjälp av det två minuter långa klippet, som kopierat På Spårets manér och ställer frågan ”Vart är vi på väg?” hoppas Sara att fler svenskar uppmärksammar lagförslagen.

– Jag läste någonstans att 70 procent av svenskarna är för den nya asylpolitiken men det vägrar jag tro på. Däremot tror jag att medier och politiker är lite dåliga på att förklara vad lagförslagen innebär. Vi vill nå till den vita medelklassen, göra vanliga svenskar uppmärksamma på det här. De nås sällan av de här frågorna och de kollar ju på På spåret, säger Sara.

”Antalet visningar betyder att det behövs”

Klippet, som laddades upp på gruppens Facebooksida under gårdagen, har setts över 350 000 gånger och har delats över 5 000 gånger.

– Vi är förvånade över responen, men också glada. Vi hade aldrig trott att det skulle bli så stort så snabbt. Men det bevisar också att människor efterlyser något som visar så att man förstår. Antalet delningar och visningar visar att det behövs, säger Sara som hoppas på ännu bättre respons inom kort.

– Inom några dagar kommer en till film. Det är väl ungefär det som kommer hända från oss men sedan hoppas vi att andra hoppar på, att alla hoppar på så att politikerna känner pressen. 70 procent är inte för de här förslagen, de vet bara inte vad de handlar om.