Göteborgsgrupp stoppade IS-anslutning

NYHETER

Genom samarbete med den nya samordningsgruppen mot våldsbejakande extremism i Göteborg kunde fyra män från Sverige, varav minst två från Göteborgsområdet, gripas i Turkiet misstänkta för att vara på väg till terrororganisationen Islamiska staten (IS) i Syrien, rapporterar SVT.

De fyra männen är i 30-årsåldern och enligt UD har tre av dem svenskt medborgarskap, den fjärde har uppehållstillstånd i Sverige. Enligt SVT:s källor är det tack vare viktig information från den nya samordningsgruppen mot extremism i Göteborg som männen kunde gripas.

– Vi har haft kännedom om de här individerna och vill säga att resultatet av vår samverkan med gemensamma aktörer har lett till att de har kunnat gripas i Turkiet, säger Haisam A-Rahman, samordnare mot våldsbejakande extremism Göteborg stad, till SVT.

Det var för ett år sedan som samordningsgruppen mot våldsbejakande extremism bildades i Göteborg.

– Nu har det lett till ett gripande. Värsta scenariot är att individen lyckas ta sig in i Syrien. Vi har kunnat identifiera vart de har varit på väg, och sedan har de turkiska myndigheterna agerat, säger Haisam A-Rahman till SVT Nyheter.

TT